hur man får redo för vintern enligt ayurveda

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-02-02
Året är indelat i sex seasons1 enligt förflyttning av solen. När solen går norrut (uttaraayana eller norra Solstice), solens strålar är direkta, starka och skarpa, och vinden är torr. Solen absorberar fukt från jorden, orsakar uttorkning i alla levande organismers. Människan tenderar att känna sig svag under denna period på grund av värmen och torrt väder. Denna period av uttorkning kallas "aadaana kaala" och består av tre seasons2:

* Shishira (vårvintern)-januari, februari
* Vasanta (våren)-mars, april
* Greeshma (sommar)-Maj, juni

Du behöver:
humor.
Läsglasögon (om du inte har dem redan).
Tång.
Rökdetektor.
Icy Hot.


1.
När solen flyttar söderut (dakshinaayana eller södra Solstice), dess strålar är inte direkt och de tenderar att vara mindre het. Månen är kraftfullare under denna period och därmed ger näring åt örterna och levande varelser på grund av dess kylande effekt. Denna period kallas visarga kaala som den ökar fysisk styrka, och består av följande tre säsongerna

* Varsha (regnperioden) -. Juli, augusti
* Sharad (höst)-september, Oktober
* Hemanta (tidig vinter)-november, december

Som varje säsong har en annan naturlig effekt på tridosha (tre biologiska energikällor), är det viktigt att följa särskilda rutiner som är unik och är lämplig för respektive säsonger. Ayurveda utlägger den säsongsmässiga regimer under ritucharya. Ritu innebär säsong och charya betyder rutin eller regim.
2.
Dosering för vintern (Hemanta ritucharya)
fysisk styrka och aptit är störst på vintern. I vintrar behåller kroppsvärme och skyddar sig från det kalla vädret. Detta stärker matsmältningssystemet och gör det i stånd att smälta stora mängder mat. Säsongsbetonad mat tillgänglig under denna period är också rikt och näringsrik. Den här säsongen är särskilt bra för att förbättra immunitet (Ojas).

Diet
Under vintern kan man ta oljor, fetter, färska mjölkprodukter (yoghurt, ost), och söt, sur och salt mat. Som den externa atmosfären är kallt, behåller kroppsvärmen och försök att bevara den. Som ett resultat blir mag-brand (jatharagni) starkare och kan metabolisera tunga livsmedel såsom fetter och mjölkprodukter. Bönor, svarta bönor (urad DAL), kan spannmål och produkter tillverkade av spannmål (vete, ris), speciella örter vin (inte för att konsumeras för berusning) och honung skall vidtas. Man bör också dricka varmt vatten eller ingefära te på vintern.

Ayurveda diskuterar sex smaker av livsmedel-sött, surt, salt, bitter, skarp och sammandragande. Livsmedel som är sött, surt och salt är särskilt fördelaktigt i kallt, torrt vintrar. Bitter och kryddstark mat bör undvikas eftersom de tenderar att öka torrhet i kroppen.

Kallt vatten, glass och frysta livsmedel och drycker rekommenderas inte. Försiktighet bör iakttas inte att över äta och äta tillräckligt för att mätta hunger. Minskat födointag under vintern leder till försämring av Vata dosha.
3.
aktivitet
Det finns en naturlig ansamling av kapha grund av det kalla och fuktiga miljö, så ansträngningar bör göras för att hålla värmen. Vata dosha brukar förvärra i kallt väder. Varma bad och bastu, sunbaths, och bor i ett varmt hus är bra. Tunga, varma, bör torra kläder bäras. Man bör massera kroppen och huvudet (främst torrnötning) men om det finns förvärras vata, lite varm olja (sesam, senap eller olivolja) kan användas för bättre resultat. Oljemassage eradicates torrhet och fyller huden med fukt. Tillämpning av naturliga mjukgörande efter bad på morgonen är också att rekommendera.

Regimen för sena vintern (Shishira ritucharya)
Hemanta (början av vintern) och shishira (vårvintern) säsonger är nästan liknande. Tillsammans är de kallade "sheeta kaala" (kall årstid). Shishira märken uppkomsten av aadaana kaala (perioden dehydrering). Kallt blir svår och torrhet intensifieras ytterligare. Enstaka moln, vind och regn är också kännetecknande för vårvintern. En behandling med Hemanta bör följas i shishira också. Man bör särskilt undvika att ta kall mat och dryck och vata ökande kost (bitter, sammandragande och skarp smak).

1. Placeringen av Indien är sådan att effekten av solstrålar är specifik och det är anledningen till sex säsonger av samma längd som i Indien. Följande beskrivning av årstider och månader bygger på Indiens plats på kartan, får månader och årstider varierar i andra regioner. Men du kan följa den region som enligt den säsongen i din zon.

2. Observera att den faktiska klassificering (som anges i Ayurveda texter) sker enligt månkalendern. Solens månader som anges ovan får inte exakt stämmer med lunar månader men är bara ungefärliga motsvarigheter i motsvarande månens månader. Till exempel när det är vinter i Indien (december-januari) är det sommar i Australien, och därför bör människor som lever i denna region följer regimen för sommaren och inte för vintern.


Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur man vet betydelsen av naturliga drifter i hälsa

Relaterade artiklar


 • Hur skiljer sig barn kall medicinering från vuxna kallt medicin?
 • hur man ska hantera ditt barns ont ben: växtvärk
 • hur man hittar medicinska larm smycken för barn
 • hur ta hand om de känslomässiga behoven hos äldre
 • hur man rengör glasögon utan repor
 • hur man förbereder för en prostata tentamen
 • hur aktier du medicin skåp för kallt väder
 • är douching säkert?
 • hur till återvinna från influensa
 • hur man ska hantera de hinder för erkännande av missbruksproblem i ledande vuxna
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com