hur man hittar orsakerna till sjukdomarna enligt ayurveda

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-02-03
I ayurveda, hälsa definieras som ett tillstånd då alla fysiska system och funktioner, och själen och sinnet harmoniskt balanseras. Enligt Ayurveda är den grundläggande orsaken till en sjukdom alltid obalansen i tridoshas eller humors kropp. Denna ytterligare yttrar sig som obalans i andra organ komponenter vilket skulle leda till sjukdom.

Utan obalansen i tridosha kan sjukdomen processen påbörjas inte. Låt oss ta reda på vad som orsakar denna obalans och leder till sjukdom.

Tre orsaker
Det finns en mängd olika faktorer som orsakar sjukdomen. Men dessa kan alla kategoriseras enligt tre främsta orsakerna identifieras genom Caraka. Dessa är felaktig användning av intellektet (prajanaparadha), felaktig kontakt av sinnena med deras respektive objekt (asatmendriyartha samyoga) och säsongsvariationer (Kala eller parinama). Dessa faktorer kan leda till förhållanden, där sjukdomen kan genereras, eftersom de skapar en obalans i tridosa.

Dessa tre orsaker påverkar mentala, fysiska och miljömässiga faktorer. Så länge dessa faktorer är balanserade, är dosas balanserad och sjukdom inte kan genereras. Sjukdom kan manifesteras när den avslappnade faktorer har blivit obalanserad, som kan uppstå på grund av tre skäl: ett alltför stort (atiyoga), bristfällig (hinayoga eller ayoga) eller felaktiga (mithyayoga) åtgärd eller situation. Dessa begrepp klargörs på följande sidor
1.
Missbruk av intellekt-prajnaparadha
Prajna betyder "visdom" eller "intelligens", och apradha betyder "brott". Så den bokstavliga betydelsen av prajnaparadha är "ett brott mot visdom". Det är, gör saker utan att diskriminera om huruvida den är gynnsam eller skadlig för kroppen eller sinnet. Dessa åtgärder kan vara muntligt, psykiskt eller fysiskt. De åtgärder som genereras av prajnaparadha förvärra tridosa och stimulera rajas och tamas gunas, så sjukdomar att etablera sig.

Överdrivet /atiyoga former av detta är att prata för mycket, eller överdrivet tänkande, läsning, mentalt arbete eller fysisk aktivitet. Brist (Hina-yoga) av dessa åtgärder är inte att utföra dessa aktiviteter är tillräckligt, tycker inte tala alls eller väldigt lite, och inte arbetar eller deltar i någon intellektuell eller fysisk aktivitet.

Felaktiga (mithya yoga ) bildar inkluderar skvaller, liggande, uppmanar till våld och irrelevant, ologisk eller starka tal. Åtgärder som är motiverade av girighet, ilska, material kvarstad, avund, ego, rädsla, sorg eller villfarelse är också mithya-yoga. Den fysiska formen för denna innefattar borttagande av naturliga drifter eller utföra onaturliga aktivitet som röker cigaretter, kör vårdslöst eller delta i farliga sporter.

Kort sagt alla åtgärder som påverkar kropp och själ på ett negativt sätt är mithya-yoga. Personen har inte behandlat är medveten om de potentiella farorna, men ignorerar dessa och fortsätter med att utföra dessa uppgifter ändå. Exempel röka cigaretter trots varningstexter på förpackningen, eller fortsätta att dricka alkohol överdrivet även om negativa effekter kan ha upplevt många gånger förut.
2.
Missbruk av sinnen-asatmendriyartha samyoga
Astmaya betyder "opassande", betyder indriya "sinnesorgan", är Artha "föremålet för sinnenas" och samyoga betyder "att förena" eller "att länka". Asatmendriyartha samyoga avser felaktigt kontakta för sinnena med sina syften, och resulterar i en över stimulering eller brist på ssensory aktivitet. Detta skadar kropp och själ, som kräver återhållsamhet och harmoni internt och externt för friska fungera.
3.
Säsongsvariationer-parinama eller kala
Den externa envirorment kan utlösa sjukdom genom obalans i kroppen genom onaturliga eller extrema variationer i temperatur, nederbörd eller vind. Överdriven eller atiyoga av parinama är extra eller oväntade klimatförhållanden, såsom hög värme på sommaren eller kallt på vintern. Bristande /Hina-yoga säsongsmässiga förhållanden omfattar mycket mild temperatur variationer som inte är erfarna. Felaktiga /mithya-yoga parinama sker när villkoren är motsatsen till det normala säsongen, såsom att vara kallt på sommaren eller varmt på vintern.

Parinama eller kala också hänvisar mer allmänt till effekterna av tid, och naturliga fysiska förvandling som sker över tid. Till exempel, säsongsmässiga variationer på dosas och sjukdomar förknippade med specifika skeden i livet och åldrandet är alla i denna kategori.


Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur man lär sig för att sluta alkohol genom ayurveda

Relaterade artiklar


 • om graviditet arbetskraft sammandragningar
 • behandla akne hos män
 • hur man undviker kramp i benen under graviditeten
 • Hur fungerar insulin arbete?
 • hur mycket ska ett barn sova?
 • hur tonårsgraviditeter påverkar möjligheterna till arbete
 • hur man äntligen sluta bita på naglarna
 • hur man sätter ihop en bärbar första förbandslåda
 • hur man får en god natts sömn
 • vad som anses vara kraftiga blödningar under graviditeten?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com