om andningsfrekvensen

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-02-25
Andningsfrekvens är hur många gånger i minuten du andas. Denna viktiga nummer berättar vårdpersonal hur bra och hur snabbt en patient andas. Andningsfrekvens kan vara en indikator på eventuella hälsoproblem

Hur Andningsfrekvens är fast

Det finns flera metoder för att fastställa repsiratory takt, och de är i grunden ganska enkel. Allt du behöver är en klocka eller klocka med sekundvisare eller sekunder display. Iaktta den person som andas i 15 sekunder och multiplicera den siffran med 4. (Vissa människor tittar i 30 sekunder och multiplicera med 2. ) Det finns dock ett förbehåll. En person som vet att man håller ögonen på, kommer subconciously försöka "normalisera" sin andning. Så aldrig berätta för någon, "Nu ska jag kolla din andning. " Helt enkelt observera sin andning samtidigt som man gör andra uppgifter.

Så, Vad är normalt?

Det beror på flera faktorer. Den första faktorn är ålder. Spädbarn och barn andas på en mycket högre takt än vuxna. Athletic eller vältränad vuxna kan ha mycket lägre andningsfrekvens än andra "genomsnittliga" kamrater i samma grupp. Normal andningsfrekvens efter ålder som rekommenderas av Brady akutsjukvård (. Sjunde upplagan, Grant och Harvey EDS, Prentice Hall 1995) är följande: en vuxen andningsfrekvens bör vara mellan 12 till 20 andetag per minut, ett barns bör vara mellan 15 till 30 andetag per minut, och en babys bör vara mellan 25 till 50 andetag per minut. Generellt "vuxna" ingår barn 12 år och äldre. Spädbarn betraktas från nyfödd till ca 6 månader och barn klassificeras som mellan 6 månader till 11 år.

Viktigt att komma ihåg

Allas andningsfrekvensen är annorlunda. Och, andningsfrekvens varierar beroende på omständigheterna. Någon som just har avslutat en 5k sikt bör ha en mycket högre respiration än någon som sitter framför TV-apparaten. Det viktiga att notera är om andningen är tillräcklig. Är personen får tillräckligt med syre?
Om en person känner sig yr eller trött, får dessa symtom på otillräcklig andningen. Andra tecken och symtom är "stativ andas", vilket är när en individ vilar hans eller hennes händer på knäna för att "fånga andan. "
Observera även några ljud personen gör när de försöker att andas. Väsande andning och gurglande ljud är tecken på "andningshinder. " Observera också hudfärg. Om huden är antingen rodnad eller blek, kan detta vara ett tecken på otillräcklig andning.

Nödsituationer

Trots allas andningsfrekvens varierar, en andningsfrekvens på mindre än 8 andetag per minut eller mer än 24 andetag per minut är en indikator på ett mycket allvarligt medicinskt problem och du bör ringa 911.

Hjälpa "andfådd"

utbildad personal kan hjälpa personer som har svårt att andas. Gemensamma verktyg som används för detta är bland annat bag-ventil masker (BVMs) och högt flöde flaskor syrgas. Om du eller någon i ditt hem har kroniska andningsproblem, kontakta din husläkare för information om hur man kan hjälpa dina nära och kära "ta ett djupt andetag. "

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:om hypotyreos & graviditet

Relaterade artiklar


 • hur man ska hantera de hinder för erkännande av missbruksproblem i ledande vuxna
 • Hur man vet om du tar för mycket paracetamol
 • hur man ger upp en vana
 • hur påverkar graviditet lukt och smak?
 • hur man insupa ayurvediska bordsskick
 • hur sluta dricka
 • hur man kan förhindra fall utomhus
 • hur man kan hjälpa tärnor gå ner i vikt innan ett bröllop
 • hur man sätter ihop en bärbar första förbandslåda
 • hur man talar med dina barn om sex
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com