Fördelarna med in vitro fertilisering

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-04-16
In vitro fertilisering, vanligen kallad IVF, är en vanlig behandling för par med infertilitet. Förfarandet är dyrt och något invasiv så långt medicinska behandlingar gå, och det är definitivt inte något som skall göras utan en massa noggrant övervägande. Men för par som behöver det, kan IVF har en mängd fördelar

Funktion

In vitro-fertilisering (IVF) brukar endast används av par som har problem att bli gravid utan medicinsk åtgärd. Förfarandet innebär att den kvinnliga partnern tar medicin för att stimulera äggstockarna att producera fler ägg än vanligt. Dessa ägg är sedan skördas opereras när de har mognat. De manliga partner producerar sedan en spermie prov och spermien förenas i labbet med kvinnans ägg. De embryon odlas i laboratoriet i tre till fem dagar och sedan de mest livsdugliga embryon (vanligtvis en eller två) överförs tillbaka till kvinnans livmoder. Sju till tio dagar senare, tar hon ett graviditetstest. Beroende på omständigheterna har förfarandet ca 30% framgång varje cykel det är provat. Men kan det kosta mer än $ 10. 000 per cykel.

Fördelar

För par med vissa typer av infertilitet, IVF har den uppenbara nyttan av att öka oddsen att bli gravid, ibland från en nära noll odds av graviditeten. Till exempel kommer en kvinna som har blockerat äggledarna har en god chans att bli gravid med hjälp av IVF men astronomiskt låga odds för att bli gravid utan medicinsk åtgärd. IVF kan också vara det bästa valet när man har ett lågt spermieantal eller andra frågor som påverkar deras förmåga att befrukta ägget. Använda IVF och implantera redan skapat embryon eliminerar behovet för spermierna att navigera kvinnans reproduktionsorgan.
IVF skulle också vara behandling av valet som helst ett par bestämmer sig för att använda givare ägg, till exempel om kvinnan lider av Prematur ovarial svikt eller har andra problem med sin egen leverans av ägg. I dessa fall skulle de embryon som skall skapas med hjälp av kvinnans partnerns spermier med givaren ägg och sedan förs in i kvinnans livmoder vid rätt punkt på hennes menstruationscykel.

Potentiella

Förutom att hjälpa par att bli gravid som annars inte skulle ha kunnat betyder IVF också potential för att testa för genetiska avvikelser i äggen innan överföra dem tillbaka till modern. Vissa kvinnor har hög risk för att ha ett barn som drabbats av allvarliga kromosomrubbningar, och med nya medicinska tekniker, kan läkarna testa kromosomer i varje embryo innan du slutför IVF för att vara säker på att livskraftiga embryon överförs.

Överväganden

IVF kan vara mycket dyrt, speciellt om du använder genetisk testning på embryon, och kostnaderna är ofta inte täcks av försäkringar. Paret ofta måste finansiera behandlingen. Kombinera detta med det faktum att IVF är långt ifrån garanterad att resultera i en graviditet, blir det uppenbart att par bör tänka noga innan man beslutade att fullfölja IVF. Men för par som drömmer om att ha ett barn mot alla odds, har IVF uppenbara överklagandet och dessa utmaningar är inte större vägspärrarna.
Det är viktigt att notera också att även om det finns berättelser i media då och då för kvinnor i deras sextiotalet och sjuttiotalet att föda barn, dessa berättelser är undantag snarare än regel. IVF arbetar mest framgångsrikt i kvinnor under 35 år. Det kan fortfarande arbeta hos kvinnor över 35, men oddsen för framgång är något lägre varje månad

teorier /Spekulationer

Många människor har etiska problem med IVF oavsett skäl, främst eftersom behandlingen ofta resulterar i extra embryon som kan eller inte kan återföras till modern vid någon punkt. Pro-life förespråkar fördömer ofta detta faktum som ett slöseri med liv, visa frysta embryon som likvärdiga med barn. Men faktum extra embryon får en fördel för vissa par som föredrar att genomgå förfarandet embryot skapas endast en gång och sedan spara den extra embryon för att försöka skaffa ett andra barn eller att upprepa IVF förfarande i händelse av att den första överföringen inte lyckas.
Dessutom kan vissa kritisera alla fertilitetsbehandlingar med argumentet att par lider av barnlöshet bara ska adoptera ett barn istället för att använda fertilitetsbehandling. Men, är verkligheten den att antas (i synnerhet av nyfödda) kan vara extremt kostsam och tidskrävande också. Ibland IVF är faktiskt billigare och snabbare än antagandet i verkligheten, vilket gör det det enklaste alternativet för par som har svårt att bli gravid.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur man korrekt använder kompression strumpor

Relaterade artiklar


 • hur man ska hjälpa synskadade
 • hur man kan stoppa snarkning med naturmedel
 • om ungdom ämnen
 • Hur sker ont i magen?
 • Hur ofta ska du tvätta händerna?
 • hur man sminka för afroamerikaner
 • hur ska ett ägg givare
 • hur man byter ett batteri hörapparat (instruktions bilder)
 • tecken och symtom på en svampinfektion
 • hur man undviker salmonella infektioner från husdjur
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com