Hur påverkar graviditet din kropp?

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-04-13

Näringsbehov

Graviditet innebär att du ger näring inte bara för din egen kropps behov utan även för de behov som små barn växer i livmodern . Även du kommer att höra den uppmuntran att "äta upp, du äta för två!" ofta, det är inte precis ett bra sätt att bestämma dina näringsbehov. Sanningen är den lilla andra personen inte kräver samma mängd mat som du gör. Även om du äter för två, väger en av er bara några pounds. I en normal graviditet bör ditt dagliga kaloriintag ökar med cirka 300 till 500 kalorier per dag, men bör inte fördubblas. Du bör också ta en pre-natal vitamin, som din kropp behöver ett större utbud av folsyra, järn och andra näringsämnen eftersom det ger dem till barnet. Din kropp måste också vara väl hydrerad under graviditeten. Även om du inte behöver dubbla normala rekommenderade mängden vatten bör du dricka minst åtta 8-ounce glas vatten per dag.

Energi Level

Graviditet påverkar också din energi. Vanligtvis kommer du att uppleva trötthet under första trimestern av graviditeten, när kroppen arbetar för att bilda moderkakan från vilken barnet kommer att få näring. Även barnet är mycket liten vid denna punkt, avlopp arbetet din kropp gör dig av energi. Försök att gå till sängs tidigare varje kväll och skapa en vilsam miljö när du sover, så du inte avbryts i mitten av din sömncykel. Ta tupplurar om du kan under dagen, om så bara för 10 eller 15 minuter. Om tupplur inte är möjligt, försöka att bara ta pauser. Ändra ställning, drick lite vatten, djupa andetag och lägga upp fötterna i ett par minuter.

Många kvinnor upplever att deras energi nivå ökar dramatiskt under den andra trimestern av graviditeten. Hormonella förändringar är oftast orsaken, och du kan dra nytta av din nyfunna energi för att ställa upp i barnkammaren och göra lite andra "häckar" före den tredje trimestern, då energi-nivåer som vanligtvis sjunka igen.

Känslor och Humör

Graviditet gör att ditt hormonnivåer förändras dramatiskt, och det betyder att dina känslor och ditt humör påverkas också. Du kan hitta dig själv gråter utan anledning, känsla överväldigad, irriterad, upprörd eller frustrerad över små saker som brukade vara några problem. Du kan också uppleva bra känslor, en nästan euforisk känsla, en fredlig och lugn känsla, och en allmän känsla av välbefinnande. Kom ihåg att inte bara graviditet ändra din kropp fysiskt, det är också ett stort liv förändring som påverkar dig psykiskt. Enkelt att förbereda för en ny bebis kan innebära att hantera känslomässiga problem, så ge dig själv tid och utrymme att arbeta igenom dessa känslor när de uppstår. Ibland också till de bästa sak att göra är helt enkelt inte ta sig själv på för stort allvar. Om du känner dig själv falla sönder, ursäkta dig från de verksamheter och gå ta en tupplur eller hitta ett sätt att lugna ner sig och tänka på något annat än graviditet och nya bebisar.

Utseende och vikt

Den mest uppenbara fysisk förändring väckt av graviditeten är viktökning. En del kvinnor omfamna sina mer uttalad kurvor och växande mage och en del är obekväma med den uppmärksamhet som den medför. Viktökning är normal och hälsosam under graviditeten. Du får inte vinna så mycket under de första tre månaderna, speciellt om du sysslar med graviditetsillamående, men du bör vinna regelbundet genom andra och tredje trimestern. Hormonella förändringar kommer orsakar dina bröst att växa, och som går upp i vikt i buken för att rymma ditt växande barn och större livmodern, kommer du också upp i vikt i dina höfter, lår och skinkor som ett slags motvikt. Regelbundna, skonsamma motion och en hälsosam kost plan kommer att hjälpa dig att hålla viktökning reglerad och bli friskare överlag.

Du kan också märka andra fysiska förändringar av ditt utseende på grund av graviditet. Ditt hår och naglar kan växa snabbare och starkare och mycket glansigare. Du kan ha strålande hy eller torr, ojämn hud. Du kanske upplever svullnad i händer och fötter och ansikte på grund av vätskeansamling.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:rensar upp baby akne

Relaterade artiklar


 • hur man svälja piller med marshmallows
 • vad män bör veta om klimakteriet
 • hur man kan slå sömnlöshet under graviditeten
 • hur man besluta om att låta din tonåring att bära färgade linser
 • hur de kan förmedla en kosmetika examen
 • om bröstförstoring
 • hur man hanterar svanskotan smärta (svanskotan smärta) under graviditeten
 • Hur man förbereder sig på våren enligt ayurveda
 • hur man får korrekt information om influensa och förkylningsvirus
 • om projektil kräkningar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com