effekter av rökning under graviditet

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-04-19
Många undrar om effekterna av rökning under graviditeten. Förpackningar av cigaretter innehåller en generisk varning om att rökning under graviditeten kan vara farligt, men varningen anger inte de många allvarliga hälsorisker som kan leda till. Kvinnor som väljer att röka under graviditeten sätta deras ofödda barn med stor risk, och de konsekvenser för hälsan kan livslångt utmaningar för barnet

Betydelse

Rökning under graviditeten är farligt för det växande fostret. Den cigarettrök berövar fostret som behövs syre, vilket kan påverka utvecklingen av fostret. Detta är negativt för barnets hjärta och lungor. Rökning kan beröva barnet syre som krävs för att överleva förlossningen, vilket resulterar i en dödfödsel. Rökning under graviditeten har också varit knuten till långsiktiga hälsokonsekvenserna att barnet måste hantera hela sitt liv, såsom astma eller hjärtfel.

Effekter

Barn till kvinnor som rökt under graviditeten löper högre risk att utveckla astma. Astma är en kronisk sjukdom utan botemedel. Det kan bara hanteras. Barnet kan behöva stanna på året-runt-medicin för att se till att hon kan andas. Rökning under graviditeten har också varit knuten till attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD), som är en sjukdom som gör det svårt för barnet att fokusera. Många barn med ADHD behöver året runt läkemedlet för har förmågan att fokusera och kontrollera sina impulser.

Storlek

Rökning under graviditeten kan påverka storleken på fostret, vilket gör att barnet att födas för tidigt eller med låg födelsevikt. Barn till rökare löper en högre risk att dö under födelseprocess. Många av dessa barn föds med större huvuden i proportion till deras kroppar. Detta beror på att kroppen fokuserar på att ge tillräckligt med syre för att utveckla hjärnan på bekostnad av armar och ben. Lemmarna ikapp efter det att barnet har bättre tillgång till syre efter födseln. Låg födelsevikt spädbarn löper större risk att utveckla ett antal hälsofrågor.

Överväganden

Även om en kvinna har rökt under de tidiga delarna av graviditeten, sluta röka kommer att ha en positiv effekt på det växande fostret. Att sluta röka före den tredje trimestern minskar kraftigt risken för att föda en låg födelsevikt barn. Också, skära ner på antalet rökta cigaretter per dag kommer eventuellt att minska de negativa effekter på fostret.

Varning

Rökning under graviditeten gör att barnet vara mycket mer mottagliga för plötslig spädbarnsdöd (SIDS). Även om barnet överlever födelseprocess och inte ge efter för SIDS, kan barnet stå inför en livslängd på kamp, inklusive astma, ADHD och frågor hjärta. Dessa frågor är en utmaning för både barnet och föräldern, eftersom under barndomen, måste den förälder hantera alla de mediciner för dessa hälsofrågor. Barnet betalar ett högt pris för mamman att röka under graviditeten.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:Hur man vet om du är gravid eller har klimakteriet

Relaterade artiklar


 • hur man talar med dina barn om sex
 • äggdonator och nackdelar
 • äldreomsorg
 • hur man kan förbättra skollunch
 • Hur skyddar chapstick läppar?
 • Hur lång tid tar det hår relaxer att växa ut?
 • hur man kan slå endometrios 01 - förstå orsakerna
 • hur du ställer säsong rutiner (ritucharya) enligt ayurveda
 • hur man kan sänka ditt blodtryck i stunder av stress
 • hur man kan hyra en födelse tränare
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com