en titt inuti kroppen

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-04-20
En titt inuti kroppen avslöjar en fascinerande nätverk av samverkande system och organ vars ansvar är att göra kroppen fungera. Även om varje system har sin egen primära funktion så fungerar dessa tillsammans på ett samordnat sätt, ungefär som delar av en bil samarbeta så att den körs effektivt. Följande är en allmän översikt av komponenterna i blodet och fem system kropp hittades inne i människokroppen

Blood

Blood är den avgörande komponenten som ger syre och näring till kroppens alla organ och system, och människor behöver det för att överleva. Blodet består av tre typer av celler: röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar. Röda blodkroppar transport syresatt blod i hela kroppen, medan den primära funktionen av vita blodkroppar är att bekämpa infektioner. När du får ett snitt, det är blodets trombocyter som stöd i koagulationsprocessen. Förutom att leverera syre och näring, bär blod även kroppsliga avfall till lungorna, njurarna och matsmältningsorganen så att de kan utvisas.

Digestive

matsmältningssystemet består av en serie av ihåliga organ som inkluderar mun, matstrupe, magsäck, tunntarm och tjocktarm, ändtarm och anus. Funktionen i matsmältningssystemet är att bryta ner och absorbera föda så att den kan användas av kroppen. Två fast organen, bukspottkörteln och levern, utsöndrar magsafter in i tarmen att bryta ner mat i mikroskopiska komponenter som sedan tas upp av blodet. Peristaltiken, en serie vågformig sammandragningar, driver maten genom matsmältningssystemet.

Hjärt Människan har vad som kallas ett slutet cirkulationssystemet. Med andra ord är kemikalier byts genom diffusion i stället ut direkt i blodomloppet. Det kardiovaskulära systemet består av hjärta, artärer och vener. Som en allmän regel, genomföra vener deoxygenated blod till hjärtat och blodkärlen bär syrerikt blod till andra organsystem. Undantaget är lungartären, som bär deoxygenated blod från hjärtat till lungorna, där det då blir syresatt. Människan är utrustad med en dubbel cirkulationssystem. Den pulmonell kretsen fungerar lungorna, och den systemiska kretsen fungerar resten av kroppen.

Muskuloskeletala

muskuloskeletala systemet ger människor möjlighet att flytta. Den består av muskler, ben, ligament, leder och senor. Ansluta muskler till ben är senor. Ligament, vita band av vävnader, form lederna som gör att benen att böja och arbeta tillsammans. Det muskuloskeletala systemet ger även ett skydd för inre organ. Till exempel, skyddar hård skalle hjärnan, medan hjärta och lungor förvaras på ett säkert bakom revbenen.

Central Nervous

Det centrala nervsystemet består av ryggmärgen och hjärnan. Ryggmärgen sänder sensorisk information från det perifera nervsystemet till hjärnan och sedan förmedlar motor information från hjärnan till resten av kroppen. Till exempel, när du rör en het spis, tar emot din hjärna budskapet att din hand gör ont. Som ett resultat, skickar din hjärna ett meddelande till dig att snabbt ta bort handen från den heta spisen. Dessutom tar emot din hjärna sinnesintryck från lukt-och synnerverna som är anslutna till din näsa och ögon.

Endokrin

Det endokrina systemet använder kemiska meddelanden, kallad hormoner, att kommunicera med flera olika organ. Dessa hormoner är gjorda och som utsöndras av endokrina körtlar och släpps direkt ut i blodet. Väl inne i blodbanan, rikta de specifika cellerna. Det finns tre grupper av hormoner. Steroidhormoner inkluderar prostaglandiner och könshormoner. Aminosyra derivat, som adrenalin, består av aminosyror. Peptidhormoner är de mest talrika och inkludera insulin. Större endokrina körtlar omfattar hypotalamus och hypofys, sköldkörtel, bukspottkörtel, binjurar och gonader. En av de minst studerade och minst förstådda, tallkottkörteln, är ansvarig för produktionen och utsöndringen av melatonin, som är den kemikalie som får folk att känna sömnig.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:preventivmetoder för män

Relaterade artiklar


 • hur du lägger till mer fibrer i din kost
 • hur man förstår riskerna med Vicks vaporub
 • hur man avfyrar en dålig läkare
 • om värmevallningar under klimakteriet
 • hur man får en god natts sömn
 • Vad är definitionen av pulmonell andning?
 • Hur berätta om din en alkoholist
 • Hur sker huvudet löss angrepp?
 • Hur påverkar trötthet en gravid kvinna?
 • att upprätthålla en hälsosam livsstil
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com