hälsoskäl att sluta röka

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-04-23
Sluta röka har omedelbara och livslånga fördelar för hälsan. Sedan 1964 Surgeon General's rapport att rökning är en orsak till många sjukdomar, har forskning visat att sluta röka kan förbättra hälsan genom att vända den ökade risken för cancer, hjärtsjukdomar och stroke och minska risken för infektioner, ögon-och tandproblem, och låg . födelsevikt hos spädbarn

Betydelse

Rökning negativt påverkar hälsan hos alla system i människokroppen. Gravida kvinnor som röker negativt påverka hälsan hos deras ofödda barn. Enligt American Lung Association, är rökning svarar för nästan 20 procent av alla dödsfall varje år orsakar 90 procent av fallen lungcancer och ökar risken för hjärtsjukdom och stroke, som var den första och den tredje vanligaste dödsorsaken i amerikanerna 2005, minskar respektive.

Typer

Enligt American Cancer Society, rökning ökar frekvensen och svårighetsgraden av sjukdomar som förkylningar och influensa och kroppens immunförsvar. Rökning kan påverka hjärnan genom att orsaka humörsvängningar och beroendeframkallande beteende. Rökning är en primär orsak till sjukdomar i tandköttet och kan orsaka magsår, infertilitet och missfall. Icke-rökare har friskare barn än rökare.

Tidsplan

Att sluta röka har både omedelbara och långsiktiga positiva effekter på hälsan. Enligt American Cancer Society, inom 20 minuter efter rökstopp, blod återgår trycket till normala nivåer. En till nio månader efter att sluta, lungor och funktioner immunitet öka. Fem år efter rökstopp är risken för stroke samma in som en person som aldrig har rökt.

Funktioner

Att sluta röka förbättrar inte bara hälsan hos rökare, men kan också förbättra människors hälsa runt rökare. Enligt 2006 års Surgeon General's rapport, mödrar som slutar röka minskar risken för sitt barn dö i plötslig spädbarnsdöd (SIDS). Föräldrar som slutar röka kan se förbättring barn som lider av astma eller andra sjukdomar andas.

Överväganden

Att sluta röka kan vara svårt, särskilt för storrökare eller personer som har rökt länge. Humörsvängningar, sömnproblem och depression kan bli följden av nikotin tillbakadragande. Många produkter inklusive läkemedel, tandkött och patchar kan minska dessa symtom och hjälpa människor att sluta röka.

Missuppfattningar

Många människor undviker att sluta röka på grund av tron att de kommer att få en stor mängd vikt efter att sluta. Enligt American Cancer Society, människor som slutar röka får i genomsnitt mindre än 10 pounds. De hälsorisker som fortsätter att röka är högre än de hälsorisker som en liten viktökning.

Fördelar

De hälsofördelar med att sluta röka börjar genast och varar livet ut. Enligt 1990 Surgeon General's rapport, inom några dagar efter att sluta, har före detta rökare mer energi. Skadade nerver i näsan och munnen växer ut igen och förbättra sinnen smak och lukt. Att sluta röka hjälper din röst återgå till det normala och kan förbättra uthållighet av sångare och talare. Oberoendet från att bli av med en beroendeframkallande vana kan förbättra den psykiska hälsan.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:Hur man blir en anonym äggdonator

Relaterade artiklar


 • kan potten göra män infertila?
 • hur man kan övervinna sömnighet
 • Hur påverkar förstoppning ett barn?
 • hur man behandlar en katt repa
 • om CT-scanning
 • bästa Lamaze klasserna i NYC
 • rökavvänjning symtom
 • hur ska trevligt när du känner dig arg
 • sig att vårda ett lyckligt familjeliv med ayurveda
 • hur man har kul innan det blir gravid
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com