hur man kan förstå om din personlighet ökar risken för demens

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-04-02
Kan din personlighetstyp göra dig mer benägen att demens? . Reda på svaret
1.
Det kanske inte är hälsosamt att vara en introvert, åtminstone när det gäller risken för demens. En ny studie publicerad i tidskriften Neurology visar att introverta, nonsocial, och oro benägna personer kan löpa en ökad risk för demens.
2.
Forskarna i denna studie tittade på under fem hundra äldre människor som inte hade demens vid början av studien. De använde enkäter och intervjuer för att fastställa personlighetstyp av varje deltagare tillsammans med sina sociala vanor, med särskild tonvikt på hur ofta de deltog i gruppaktiviteter eller umgicks med andra. De följde med i denna grupp under en sexårsperiod bokföring av deras mentala status.
3.
Man fann att äldre människor som hade lugn, lättsam personligheter och var utåtriktad och socialt aktiv hade den lägsta risken för demens av alla, med dem som var mindre socialt aktiv, men lugnt och inte benägna att oroa även med en minskad risk för demens. De äldre personer som var introverta, isolerade och benägna att oroa verkade ha den högsta risken att utveckla denna förödande sjukdom.
4.
Av denna studie framgår det att risken för demens är åtminstone något som rör en persons personlighet och sociala vanor. Att vara lugn och lättsam samt vara utåtriktad och social tycks minska risken för demens hos äldre.
5.
Varför skulle en optimistisk och utåtriktad personlighet minskar risken för demens? Det är inte helt känt, men det finns en rad möjligheter. Tidigare studier har visat att äldre som stimulerar deras sinnen med nya mentala utmaningar har en lägre Alzheimers sjukdom risk. En person som är utåtriktad och social kommer att vara mer benägna att utsättas för nya tankar och idéer som kan bidra till att hålla hjärnan stimuleras. Forskarna i denna studie pekar också på att människor som är lugna, lättsam och mindre neurotiska hantera stress bättre, som också kan spela en roll i huruvida en person utvecklar symtom på demens.
6.

Även om detta är en viktig iakttagelse, många andra faktorer bidrar till risken för demens bland annat genetik samt närvaron av andra medicinska tillstånd som diabetes, hjärtsjukdomar och fetma, kost, och användning av alkohol och droger. Detta verkar vara en riskfaktor som kan åtminstone delvis kontrolleras.
7.
Nedersta raden? Äldre människor bör uppmuntras att umgås och bilda starka sociala band med andra för att bidra till att minska deras känsla av isolering. Hitta mer effektiva sätt att hantera livets varje dag stress och minska oro kan också bidra till att minska risken för att utveckla detta gemensamma, men allvarliga sjukdomar i hjärnan.


Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur att förstå farorna med alkohol baseras hand saniterare

Relaterade artiklar


 • Hur hjälper midja-till-höft-kvoten avgör den sammanlagda hälsorisk?
 • hur man ska behandla dov smärta
 • Hur berätta om du har köldskador eller frost nafsa
 • om spädbarn förstoppning
 • hur man kan bli av hicka
 • hur man kan spendera kvalitetstid med ditt barn även om du inte har tid
 • hur man kan stoppa spridningen virusinfektion
 • hur man kan förstå den dolda farorna med talkpuder
 • kan bantning orsaka oregelbunden mens?
 • om sulfiter
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com