knäled information

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-04-19
Det har sagts att med åldern kommer visdom. Tyvärr tar ålder också längs sjukdomar såsom ledgångsreumatism, och med tiden gamla skador kan förvärras. Alla dessa problem kan leda till ledsmärta och begränsad rörlighet. Knäledsplastik kan hjälpa personer med begränsad knäfunktion och knäsmärta genom att ersätta delar av knäleden. Genom att genomgå operation och efter efter operationen skötselråd, kan knäoperationer patienter återfå rörelse och leda en mer aktiv livsstil

Du behöver:.
Graviditetstest.

Funktion

Knät består av tre ben: lårbenet (lårbenet), skenbenet (skenbenet) och patella (knäskålen). Ändarna på lårbenet och skenbenet sitter mot varandra, och är täckta med brosk och hinnor som hjälper rörelse kudde knä. Däremot kan traumat och artrit bära bort detta brosk, orsakar smärta och stelhet. En knäledsimplantat ersätter slitna brosk och ben med plast eller metall mössor. Detta minskar smärta och ökar rörligheten.

Typer

total knäledsplastik handlar om att ersätta knäskålen och båda ändarna på lårbenet och skenbenet. Men behöver inte alla total knäledsplastik. Personer med begränsad artrit eller trauma kan ha unicompartmental (delvis) knäled, som mössor bara lårbenet eller skenbenet. Vissa knäoperation patienter har bilaterala knäledsplastik --- båda knäna opereras på en gång. Minimalinvasiv kirurgi tekniker gör för kortare snitt och mindre skador på omgivande vävnad, men detta förfarande inte är lämpligt för alla patienter. Dessutom är inte alla kirurger kvalificerad att utföra minimalinvasiv kirurgi.

Operation

Under operationen kommer du att genomgå narkos. En kirurg kommer att ta bort skadade brosk och ben från knät och sätta knäimplantat på plats. Efter operation kommer du genomgå sjukgymnastik övningar för att hålla din knäledsplastik fungerar bra. Knäledsplastik är en sluten förfarande --- du förmodligen stanna på sjukhuset ett par dagar efter operationen. Om du har haft båda knäna drivs på kan du spendera lite tid i ett rehabiliteringscenter innan de går hem

biverkningar

Allvarliga komplikationer sällan inträffar efter knäledsplastik. Den vanligaste biverkningen är blodpropp i benet. För att förhindra detta potentiellt allvarlig komplikation, måste du motion och eventuellt bära stödstrumpor eller ta blodförtunnande medicinering. Med tiden kan implantat lossnar eller slits ut. Vissa patienter kan utveckla en allergisk reaktion mot det material som används i knät implantat (det finns keramiska knäimplantat tillgängliga för personer med metall känslighet).

Eftervård

Efter knäled är klar och du har återvänt hem från sjukhuset eller rehabiliteringscenter, det är fortfarande arbete att göra. Du måste följa din sjukgymnastik regim och ta hand om snittet från operationen så det inte blir smittad. Eftersom det kommer bli svårt att ta sig runt i huset när du kommer tillbaka, är det bäst att ordna huset så att det är lättare att navigera. Före operation, kanske du vill installera räcken längs trappor, bli av med lösa mattor och sladdar som kan resa dig, installera en toalettstol med vapen, eller ens inrätta ett sovrum på bottenvåningen.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:negativa effekter av hormonersättning

Relaterade artiklar


 • om rapning en baby
 • Hur utvecklas ett springmask infektion?
 • vad man ska göra efter en prenatal massage
 • Hur tar mediciner under graviditeten påverkar barnet?
 • hur man ska leva hälsosamt
 • hur man kan reglera menstruationscykeln naturligt
 • Hur klarar män med håravfall?
 • sänka triglyceridnivåer hos barn
 • är bensoylperoxid säkert under graviditeten?
 • hur man kan öka antalet spermier
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com