mäns hälsa

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-04-22
Eftersom män och kvinnor har olika delar och kroppsliga behov är det viktigt att hålla dessa skillnader i åtanke när man tar hand om din hälsa. Män har särskilda hälsorisker som måste hållas i schack, vilket gör det viktigt att du vet vad du ska göra för att hålla dig frisk i många år framöver. Även om de flesta män inte behöver oroa mycket om sin hälsa tills de når 50 års ålder, är det viktigt att tänka på din hälsa nu för att förhindra många av de problem som skulle kunna på vägen

Du behöver:.
Varm rinnande vatten.
Flytande tvål.
Ren handduk.
Pappershandduk.
Alkoholbaserade hand sanitizer.

Prostate Cancer

Prostatacancer är den näst vanligaste cancer död hos män. År 2004 var 189. 075 män som diagnostiserats med prostatacancer. Dessutom dog över 29. 000 människor av cancer samma år (USA Cancer Statistics: 2004 incidens och dödlighet). Ju äldre en människa blir, desto större risker att bli för prostatacancer. Byrån för Healthcare för forskning och kvalitet rekommenderar att alla män över 50 år screenas för prostatacancer minst en gång om året. Detta kan ske via en digital rektal tentamen eller ett prostataspecifikt antigen (PSA) testet.

Koloncancer

tjocktarmscancer är också en stor risk för män när de blir äldre. År 2004 dog 26. 881 män från tjocktarmscancer. Nästan 74. 000 män också diagnostiseras med sjukdomen under samma år (National Cancer Institute, 2007). Tjocktarmscancer testas genom ett kolorektal screening förfarande. Du kan ringa 1 (800) 4-cancer för att ta reda på vad metoder för screening finns i ditt område. Du kan också bor i ett område som erbjuder gratis eller till låg kostnad screening alternativ. Det rekommenderas att män över 50 år får säkerhetskontrolleras gång om året. I vissa fall är det rekommenderat för män mellan 35 till 40 till ha visningar som en del av deras normala årliga physicals. Colon cancer risker kan sänkas genom att äta en hälsosam kost rik på frukt och fibrer.

Heart

hjärtproblem såsom hjärtsjukdom eller hjärtinfarkt finns också ett stort hälsoproblem för män. Att hålla ett friskt hjärta innebär att man håller ditt blodtryck, kolesterol och triglycerider i rätt intervall. Dessa nivåer kan testas genom ett enkelt blodprov på läkarens kontor. Träna regelbundet, och äta en diet med låg fetthalt och mycket fibrer, kan också bidra till att hålla ditt hjärta friskt och starkt. Träning och kost ensam kan drastiskt sänka ditt blodtryck och bidra till att förbättra dina kolesterolnivåer.

Fetma

Fetma är en av de största hälsoproblem inför män idag. Med en genomsnittlig kost bestående av mycket fett, mycket socker, livsmedel med låg halt näring, är det inte konstigt att fler män tippa vågen av fetma. Däremot kan en gradvis livsstilsförändring hjälpa till att bromsa övervikt trenden. Börja med att lägga mer frukt och grönsaker till din diet och komma ut minst en gång i veckan för att spela en sport eller göra något aktivt. Även gå utomhus kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Börja smått och sakta börja skära ut mer fett och socker, och ersätta dem med fullkorn och livsmedel rika på goda kolesterolet. Öka din vecka aktivitet i dagliga aktiviteter som att gå på en vandring eller spendera lite tid på gymmet.

STD

Sexuellt överförbara sjukdomar (STD) är en annan hälsorisk för män. Detta gäller särskilt för dem med flera partners eller har sex med andra män. Om du är sexuellt aktiva, oavsett om du är heterosexuell eller homosexuell ska du kontrolleras minst årligen för könssjukdomar. Vanliga könssjukdomar hos män är hepatit, herpes och HIV. Män är också känsliga för gonorré och syfilis. Könssjukdomar kan uppstå på penis, anus, eller ens i halsen, munnen eller ögonen. Många är obotliga, och vissa kan även orsaka infertilitet eller dödsfall. Du kan också vara i riskzonen för sexuellt överförbara sjukdomar, särskilt hiv genom intravenöst drogmissbruk och nålar.

Alkohol

Alkohol är en annan hälsofråga inför män idag. Män är två gånger större risk att omåttlig dricka än kvinnor. Faktum är att män i genomsnitt 12,5 berusningsdrickande episoder per person och år (Centers for Disease Control and Prevention, 28 mars 2008). Berusningsdrickande kan orsaka allvarliga fall av alkoholförgiftning och kan även leda till döden. Även de som dricker sig berusade är mycket mer benägna att bli tolerant och beroende av alkohol som ett beroende. Alkohol kan leda till rattfylleri, bil dödsfall olycka, leversjukdom, leversvikt och till och med lever-och magcancer om de lämnas obehandlade. Måttlighet eller nykterhet är viktiga nycklar till mäns hälsa.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:risker för gravida kvinnor röktobak

Relaterade artiklar


 • hur man drar gas navelsträngsblod
 • hur man ska hantera ditt barns ont ben: växtvärk
 • Hur sluta röka med Chantix piller
 • Hur svettkörtlar arbete?
 • negativa effekter av hormonersättning
 • hur man förebygger hemorrojder
 • hur man kan reglera menstruationscykeln naturligt
 • hur man gör flytande mineralsmink
 • hur ta hand om de känslomässiga behoven hos äldre
 • vad är en äldreomsorg rådgivare?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com