medicinska riskerna med rökning

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-04-18
Tobaksrök innehåller tusentals giftiga kemikalier. Dessa kemikalier kan medföra många medicinska komplikationer som kan resultera i dålig hälsa och död. Dessa faror finns inte bara för rökaren utan alla runt omkring och inuti dem, när det gäller gravida kvinnor

Harm för foster

Rökning under graviditet är farligt för mamman och hennes ofödda barn. Men mer än en tiondel av alla gravida kvinnor röker. Rökning under graviditeten kan öka risken att få ett utomkvedshavandeskap. Andra komplikationer av rökning under graviditeten inkluderar missfall, fosterdöd, onormal blödning, låg födelsevikt och problem med moderkakan.

Läkemedelsinteraktioner

Röka cigaretter kan begränsa möjligheterna för mediciner för att fungera korrekt. I vissa fall är det nödvändigt för rökare att ta en högre dos av ett läkemedel för att få önskad effekt. Detta är dock beslut för läkare och apotekare och är inte att ske oberoende. Rökning kan också öka risken för komplikationer från att vissa droger. Till exempel, kvinnor som tar p-piller löper större risk för blodproppar om de röker.

Kardiovaskulär risk

Rökning orsakar en ökning av blodtrycket genom en återhållande blodkärl. Det gör det också mer sannolikt för en person att utveckla blodproppar som kan vara dödlig. Människor som redan har haft bypass operation och fortsätta röka bära en större risk att utveckla kranskärlssjukdom i andra blodkärl. Rökning sänker också nivåerna av det goda kolesterolet som arbetar för att förebygga hjärtsjukdomar.

Cancer

Rökning kan öka risken att utveckla cancer, särskilt de mest dödliga formen som utvecklas i lungorna. Mer än 90% av fallen lungcancer kan hänföras till röktobak. Nikotin är den kemiska i tobak som gör det svårt att sluta, men det är inte vad som orsakar cancer. Det finns mer än 2500 kemikalier i tobak som är giftiga. Vissa innehåller formaldehyd, bensen, nickel, vinylklorid, radon och bly.

Andningsvägar villkor

Rökning kan orsaka eller förvärra ett antal luftvägsbesvär inklusive astma, bronkit och emfysem. Det är den största orsaken till KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom). Detta är en livslång, obotlig och successivt försvagande sjukdom i luftvägarna. Rökning kan leda till sjukdom och sjukdom hos rökare och människor omkring dem. Inte bara sjukdom rökning orsak och sjukdom, kan det göra det svårare för kroppen att läka sig själv från icke-rökare sjukdomar, såsom en vanlig förkylning.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:gör första hjälpen kit för hemmet

Relaterade artiklar


 • definitionen av inre locus av kontroll
 • hur man skapar en naturlig födsel plan
 • Hur berätta om du har köldskador eller frost nafsa
 • Hur du tar tid att sörja
 • hur man spränga 200 kalorier på tio minuter
 • hur man drar gas navelsträngsblod
 • hur man gör barnmat hemma
 • Hur läker ett förskjutas fotled?
 • hur man kan släppa alla gamla oförrätter, smärtor, Angers och skuld
 • om hem tarmsköljningar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com