negativa effekter av hormonersättning

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-04-18
För klimakteriet och postmenopausala kvinnor, hormonbehandling (HRT) erbjuder många hälso-och fördelar komfort. Men vissa kvinnor upplever obehagliga och ohälsosamma effekter som uppväger det goda med hormonbehandling

Identification

som ofta som östrogen (ERT), hormonbehandling är en behandlingsmetod som innebär att man tar hormontillskott. Dessa tillägg används för att ersätta dem som en kvinnas kropp är inte att göra, eller att ersätta dem som en kvinnas kropp har slutat tillverka i tillräcklig mängd. Normalt är dessa tillskott innehåller antingen bara östrogen eller en kombination av östrogen och gestagen, hormoner viktigt för regleringen reproduktion och menstruationscykeln.

Använder

En läkare kan ordinera hormonersättningsterapi för att hantera effekterna av klimakteriet eller efter -klimakteriet. Till exempel kan det hjälpa kvinnor hantera sådana saker som vaginal torrhet, värmevallningar, sömnproblem och nattliga svettningar. Alla dessa saker kan inträffa som en följd av droppar i normala hormonnivåer, och HRT kan minska symptomen. Det kan också ges till kvinnor med hälsoproblem som utgör grund av minskad hormonnivåer. Enligt Mayo Clinic får HRT hjälp även för att förebygga hjärtsjukdom, kolorektal cancer och benskörhet.

Risker

Enligt National Institutes of Health (NIH), HRT för post-menopausala kvinnor kan orsaka ökad risk för utveckla några sjukdomar och tillstånd. Till exempel finns det möjlighet till en ökad risk för bröstcancer, hjärtsjukdomar, stroke och blodproppar när de genomgår hormonersättningsterapi. Av detta skäl rekommenderar FDA använder HRT endast en kort tid och konsumera en så låg dos som möjligt. Om du funderar på HRT och du är i klimakteriet eller efter klimakteriet, bör du också diskutera de potentiella risker och nytta i ditt fall.

Andra villkor

De risker för negativa hälsoeffekter kan vara olika för kvinnor som är pre-menopausala och lider av sjukdomar såsom Prematur ovarial svikt, ett tillstånd där äggstockarna inte före klimakteriet. Enligt NIH, riskerna med HRT är inte desamma för dessa kvinnor. Det kan bero på HRT faktiskt ger de hormoner kroppen normalt gör i sådana kvinnor snarare än att utvidga sin produktion och som leder till ökad risk för hälsofrågor, vilket är fallet med HRT under och efter klimakteriet.

Ökade risker

Det finns några kvinnor som bör undvika att HRT eftersom deras risker för att utveckla ogynnsamma hälsotillstånd är större än andra kvinnor. Enligt Mayo Clinic, bör kvinnor med en historia av hjärtsjukdomar, blodpropp eller cancer i bröstvävnad undvika HEB som en behandling för klimakteriet. För dessa kvinnor, andra mediciner eller ens livsstil förändringar kan vara bättre alternativ.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:medicinska riskerna med rökning

Relaterade artiklar


 • om candida
 • hur man lever längre eller lägga år till ditt liv
 • hur man får sexig abs utan crunches
 • hur man kan förstå om det är säkert att stoppa en nysning
 • hur man undviker att gifta sig med fel person
 • hur man rengör en cool dimma luftfuktare
 • Hur påverkar menstruationen humör?
 • hur man kan spara pengar på din receptbelagda läkemedel kostnader
 • hur man ska behandla resistenta huvudlöss
 • hur du ställer säsong rutiner (ritucharya) enligt ayurveda
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com