typer av blodkärl

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-04-24
Den mänskliga cirkulationssystemet ingår fem typer av blodkärl: artärer, arterioler, kapillärer, venoler och vener. Syftet med blodkärl är att genomföra blod till och från hjärtat, samtidigt som den levererar syre och näringsämnen till cellerna och avlägsna koldioxid och annat avfall

Artärer

En artär är ett blodkärl som transporterar syresatt blod från hjärtat. Dock lungartärerna är de enda artärerna att bära deoxygenated blod, som vidtas för att lungorna. Det finns tre huvudsakliga lager på väggarna i en artär. Det yttersta lagret består av kollagen, som är bindväv. Mellanskiktet är ett tjockt lager av glatt muskulatur, och det innersta lagret är elastisk vävnad. De tre lager arbetar tillsammans för att hantera blodflödet genom de upphandlande och avkopplande, på uppdrag av det sympatiska nervsystemet. I jämförelse med vener, artärer transport blod vid ett högre tryck.

Arterioler

arterioler är små artärer som förgrenar sig från en pulsåder till för blodet till cellerna. Också kontrolleras av det sympatiska nervsystemet, arterioler hantera blodflödet genom de upphandlande och avkopplande glatt muskulatur. I själva verket arterioler är de viktigaste blodkärlen som kontrollerar blodtrycket. Arterioler leder också till, och transporterar blod till, kapillärerna.

Kapillärer

kapillärerna är mycket små blodkärl som arbetar med de vävnader att utbyta gaser, näringsämnen, vatten, salter och avfall. Eftersom kapillärväggarna har tjockleken på en cell, de lätt kan leverera syre och näring till vävnaderna när du tar bort koldioxid från vävnaderna. Arterioler leverera blodet i kapillärerna, och venoler transporterar avfallet fyllda blod bort. De är mycket smala-ungefär fem till 20 mikro-meter i diameter. Kapillär bäddar, finns överallt i kroppen, förklara varför skador var som helst i kroppen kan resultera i blödning.

Venoler

venoler är små blodkärl, var och en kopplad till många kapillärer. Varje kapillär avlopp till en venule, med utrymme för avfall fyllda blod till träder vener och föras tillbaka mot hjärtat. Den glatta muskulaturen skikt och bindväv lager venule väggar är inte så tjock som de i artärerna.

Veins

En ven är ett blodkärl som transporterar blod deoxygenated tillbaka till hjärtat, men pulmonell vener bära syresatt blod från lungorna till hjärtat. Venoler rinna i vener. Muskelsammandragningar skapa en konstant rörelse av blod mot hjärtat. Dessutom en-vägs ventiler hindrar blodet från att strömma i motsatt riktning, tillbaka bort från hjärtat. Den enkelriktade ventiler arbetar även mot tyngdkraften, hjälpa till att återvända blod i underkroppen till hjärtat.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:om elektriska rullstolar

Relaterade artiklar


 • hur man kan få gratis ordinerats antibiotika (narkotika)
 • Hur sluta röka
 • om rapning en baby
 • hur man identifierar och hanterar ett barn som skär
 • hur platsen de 5 varningstecknen han kan vara farligt för dig
 • kan potten göra män infertila?
 • hur man gör stingling nässlor teblad
 • hur man får plast ur ditt kök
 • hur man kan stödja din make / maka som vill naturlig förlossning
 • hur man sparar bränsle genom att sänka termostaten, men undvika hypotermi
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com