funktion av artärer inom det kardiovaskulära systemet

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-05-29
Ursprungligen trodde de gamla grekerna att artärer bara höll luft. Detta berodde på, i avsaknad av ett hjärtslag, var pulsådern i det döda tom. Under medeltiden trodde man att artärer som vitala sprit, separera och skiljer sig från blod. Det var inte förrän det sjuttonde århundradet som William Harvey beskrev cirkulationssystemet som vi känner det

Förstå det kardiovaskulära systemet

det kardiovaskulära systemet är en sluten slinga som cirkulerar näringsämnen, syre till muskler och organ, och tar bort slaggprodukter via ett komplext nätverk av blodkärl. Det finns två huvudtyper av blodkärl. Vener och artärer

Funktion

Den huvudsakliga funktionen av artärer är att forslar blod bort från hjärtat. De flesta artärer bär syre och näringsrikt blod till vävnader och organ. I en vuxen, den enda undantagen är lungartärerna som bedriver de-syre till lungorna, där det är nytt syre och koldioxid frigörs.

Struktur

Artärer har tre lager, tunica externa, Tunica media och Tunica intima. Tunica externa, eller det yttersta lagret, består av bindväv och upprätthåller integriteten och form av artärerna. Blodet rinner genom artärerna under mycket högt tryck och artärerna faktiskt expandera och kontraktet med varje sammandragning av hjärtat. Tunica Externa hinner artärerna expandera utan spricker. Tunica media, eller mellanskikt, består av glatta muskulaturen och fungerar som ett gummiband som hjälper artärerna expandera och krympa den trycksatta blodet rinner igenom. Elasticiteten i artärerna hjälper driva blodet genom kroppen. Expansion och kontraktion av blodkärlen är den puls som kan kännas i vissa delar av kroppen. Tunica Intima eller inre lagret, består av epitelial vävnad som är platta celler lager ovanpå varandra. Detta lager är i direkt kontakt med blodet och ger en slät yta för blodflödet.

Storlekar

Artärer finns i olika storlekar med de största är ungefär 1 tum i diameter och den minsta är nästan mikroskopiska. Den största artären är aortan som bär blod ner stammen och spricker ut i höger och vänster lårben artärer i benen. Aorta lämnar hjärtat och bildar en båge innan sin väg ner stammen. Av denna båge är artärer som för blod till armar, nacke och huvud. De minsta artärerna kallas arterioler och dessa strukturer ansluta till kapillärer. Även om inte faktiskt artärer, kapillärer spela en viktig roll i det kardiovaskulära systemet, agerar de en som en bro mellan artärer och vener. De är främst består av ett lager av epitelvävnad med en extern bindväv lager. Kapillärer är ansvariga för utbyte av gaser och näringsämnen till och från vävnaderna. Blodet rinner från artärer, till kapillärerna, till vener, sedan tillbaka till hjärtat och lungorna.

Sjukdomar

Det finns flera sjukdomar som drabbar artärer med den vanligaste är arterioskleros och åderförkalkning. Vid åderförkalkning är härdning av artärer på grund av ålder, Åderförkalkning är den härdning och blockering av artärer på grund av yttre faktorer, såsom kost eller höga kolesterolvärden. Diabetes hårdnar också blodkärlen genom att orsaka socker att samla på fartyget väggarna. Vissa bindväv, som Marfans syndrom, kan försvaga tunica Externa gör den känslig för brott.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hårvård huskurer

Relaterade artiklar


 • olika typer av smärtstillande medel
 • hur man somna
 • produkter för äldre
 • hur man kan bli en huvudvärk naturligt
 • Hur berätta om din period är normalt
 • Hur spenderar en ob-gyn en arbetsdag?
 • vad är interventionell radiologi?
 • hur man gör ditt barn en positiv
 • vad som orsakar blod i sperma?
 • hur man kan slå endometrios 09 - hur det påverkar matsmältningssystemet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com