hur man undviker onödiga medicinska tester

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-05-16
Medicinska tester är ofta overprescribed och överutnyttjas. Så här gör du för att undvika att drabbas av onödiga undersökningar
1.
Det kanske förvånar dig att lära dig när du besöker din läkare om dina nästa år examen, det finns en fyrtiotre procent chans att du få råd att få onödiga medicinska tester. Detta är enligt en studie publicerad i American Journal of Preventive medicin. Dessa onödiga tester kan innehålla allt från en enkel EKG utförs i läkarens kontor för att en datortomografi.
2.
Medan vissa onödiga medicinska tester helt enkelt lägga till den börda av sjukvårdskostnaderna, andra har mer allvarliga följder, såsom exponering för strålning. Varje gång du genomgå en röntgenundersökning, du utsätts för olika doser av joniserande strålning. Även om dosen är liten, är effekten kumulativ och med tiden skador på DNA, din genetiska material, lägger upp, vilket ökar risken för cancer. Om du råkar genomgå en datortomografi, kommer du att utsätta dig för en dos av strålning som är upp till två hundra gånger mer än en konventionell röntgen. Det finns också chans att resultatet av en x-ray kommer att tvetydiga som kan kräva ytterligare provning.
3.
Detta är inte att säga att röntgen och CT-scan eller hur t ibland nödvändigt, det kan vara att de är helt enkelt overprescribed. En läkare kan ha dina bästa intressen i åtanke när han eller hon beställer en röntgen eller CT för att han inte vill missa något allvarligt. Tänk på att läkarna var tvungna att ställa diagnoser i det förflutna utan de lätt tillgängliga CT, tvinga dem att vässa sina diagnostiska färdigheter för att ge den bästa vården för patienten. Har läkarna fått slappt med sina kliniska färdigheter på grund av den lätt tillgång till mer avancerade tester? Ännu mer om, är detta sätta din hälsa på spel?
4.
Hur kan du undvika risken för att utsättas för onödigt medicinska tester? När en medicinsk test beställs, bör din läkare kunna klargöra orsaken till test och vad han söker. Om din läkare inte kan ge dig denna information, vänta på provet tills du kan få ett andra utlåtande.
5.
Det är också viktigt att vara medveten om vad screeningtester är lämpliga för din åldersgrupp. Om du är under fyrtio år, en rökare, utan en stark hereditet för
hjärtsjukdom och ingen hjärt besvär, är en screening EKG antagligen onödigt medan blodprov för att kontrollera blodsocker-och lipid är lämplig. Ju mer kunskap man har, desto mindre troligt att du kommer att utsättas för onödiga medicinska tester.
6.
Kommunikation med din läkare är nyckeln att inte bli offer för onödiga undersökningar. Innan du väljer en läkare, prata med honom eller henne och se till att du förstår hans filosofi om användningen av medicinska tester. Ännu viktigare, se till att han välkomnar en öppen kommunikation med dig istället för att helt enkelt beställa tester och förskrivning mediciner.
7.
Genom att vara medveten och informerad, kan du minska din risk att utsättas för onödiga medicinska provningar som är både dyra och potentiellt skadliga. Håll dig informerad och vara medveten. Ingen kan skydda din hälsa bättre än du kan.


Previous:klamydia och ryggsmärta Next:Hur vet man att en hög puls är ett allvarligt tecken

Relaterade artiklar


 • hur man sluta bita på naglarna
 • hur rökning påverkar kroppen
 • rökavvänjning symtom
 • hur man hittar en bra gynekolog
 • hur man hittar den bästa platsen att köpa hörapparater
 • Så för att lindra din halsont
 • hur man kan stoppa och förhindra en näsblödning
 • hälsoskäl varför en kvinna skulle behöva en abort
 • hur man kan spara ditt barn från att bli alltför förstoppad
 • navelsträngsblod bank
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com