hälsoriskerna med rökning

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-06-07
Sluta röka kan vara det enda bästa en person kan göra för hennes hälsa. Enligt Center for Disease Control and Prevention, skadar rökning nästan alla organ i människokroppen. Det är orsaken till och en bidragande orsak till många sjukdomar, däribland astma, cancer och hjärtsjukdomar. Rökning minskar en persons känsla av lukt och smak, och främja tecken på åldrande, såsom rynkor

Heart

Rökning kan öka risken för högt blodtryck och hjärtsjukdomar. Nikotinet i tobaken constricts blodkärlen och höjer blodtrycket signifikant för upp till en timme efter rökning. De kemikalier i tobak kan förstöra blodkärlen och orsaka vätskeretention. Kolmonoxid i nikotin kan skada slemhinnan i blodkroppar, vilket gör en person mer mottaglig för åderförkalkning, en sjukdom där plack byggs upp på artärerna, som kan leda till en hjärtinfarkt eller stroke.

Lung

I USA, lungcancer är den vanligaste orsaken till dödsfall i cancer för både män och kvinnor. Dödsfall i lungcancer än de från prostata, tjocktarm, lymfa och bröst kombinerad cancer. Enligt Mayo Clinic, är rökning den största orsaken till lungcancer, hänföras till nästan 90 procent av fallen. Risken ökar med antalet cigaretter under en livstid. Rökare kan avsevärt minska risken för lungcancer genom att sluta.

Bladder

Urinblåsecancer uppstår i blåsan, oftast börjar i de celler som kantar insidan av orgeln. Även om det kan förekomma i alla åldrar, så påverkar det oftast äldre vuxna. Enligt Mayo Clinic, kan rökning öka risken för cancer i urinblåsan. När en person röker, farliga kemikalier kommer in i kroppen. Kroppen bearbetar kemikalier och eliminerar dem med urinen. Medan urinen i blåsan, kan de kemikalier de har samlats skada urinblåsans fodret.

Cancer

Enligt Mayo Clinic, är rökning anses vara en bidragande faktor i andra former av cancer. Dessa inkluderar cancer i halsen, lever, spottkörtlar, matstrupe och bukspottkörtel, bland annat. Enligt en rapport i Medical News Today, upptäckte forskarna att rökning hämmar produktionen av ett protein som kallas FANCD2. Låga nivåer av detta protein leder till DNA-skador, som kan utlösa uppkomsten av cancer.

Buerger

tromboangitis obliterans eller Buerger sjukdom är en sjukdom i vener och artärer i armar och ben. De med Buerger sjukdom upplever en kraftig svullnad i blodkärlen vilket kan leda till blodproppar och vävnad försämring. Så småningom kan infektionen leda till kallbrand. Även om detta är en mycket sällsynt sjukdom i USA, i stort sett alla diagnostiserade antingen röker eller använder någon form av tobak, och sluta alla former av tobak är det enda sättet att stoppa sjukdomen. Om en Buerger s patient vägrar att sluta tobak, kan de ställas inför amputation av en kroppsdel.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:bibehålla sunda blodtryck

Relaterade artiklar


 • hur man blir en hälsa förebild för dina barn
 • hur du väljer en postpartum doula
 • hitta sjukförsäkring för graviditet
 • om kön urval dieter
 • hur man undviker 3 gemensamma bantning misstag
 • hur man kan förbättra din hälsa med linfrö
 • om testosteron hos kvinnor
 • hur man kan förebygga rynkor
 • hur du förkorta din menstruationscykel
 • vad som orsakar blod i sperma?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com