hur man skall avgöra medicinsk beslutsfattande kapacitet

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-06-27
Patienter med tidiga stadier av demens kan fortfarande ha möjlighet att göra medicinska beslut för sig själva. Men på sikt kommer de sannolikt att förlora sin förmåga att göra gott omdöme. Å andra sidan kan patienter utan demens också blir förvirrade när de är mycket sjuka och förlorar förmågan att fatta beslut

Du behöver:.
Par i hår shearsPair av gallring saxar (valfritt) Stora mirrorHandheld spegel


1.
Har den person som förstår hans /hennes tillstånd och behandling? Kan han berätta för dig vilken typ av hans sjukdom? Har han en grundläggande förståelse av behandlingen? Känner han alternativen? Exempelvis bör en cancerpatient vägrar kemoterapi kunna berätta att han har cancer, och behandling är kemoterapi. Han borde kunna berätta vad kemoterapi är i enkla termer. Han borde få veta vilka alternativen är.
2.
Kan personen ansöka information till sin egen sjukdom? Varje patients situation är unik. Den personen måste förstå hans /hennes specifika situation. Han måste förstå konsekvensen av sitt beslut. Till exempel bör personen kunna säga att han troligen kommer att dö utan kemoterapi.
3.
Resonera överensstämmer med verkligheten och personens värderingar? Till exempel kan en person som värderar livskvalitet framför kvantitet i livet skulle sannolikt ta ett beslut att avstå smärtsam behandling om chansen till bot är låg. Om personen gör ett beslut som är av karaktär, får ytterligare testning anges för att säkerställa att personen är på rätt sinnesstämning
4.
Kan personen kommunicera hans /hennes val klart? Han /hon måste kunna kommunicera beslutet. Ibland familjemedlemmar försöka tolka en persons icke-verbala signaler (t. ex. "Jag vet mamma vill fortsätta cellgifter eftersom hon ser på mig ett visst sätt"). Om patienten inte kan kommunicera tydligt, kommer ett surrogat beslutsfattaren behöva gå in för att göra beslutet.


Previous:klamydia och ryggsmärta Next:Hur får man en ersättning av kort Medicare

Relaterade artiklar


 • hur man ser yngre på 4 veckor
 • hur man kan förebygga infektion huvudlöss
 • hur man startar det nya året friskare
 • hur man kan spara ditt barn från att bli alltför förstoppad
 • hur man kan vara förberedd för en vinter strömavbrott
 • hur man sköter om en Preemie
 • Hur man vet om ditt barn är för sjuk för skolan
 • hur man skall avgöra medicinsk beslutsfattande kapacitet
 • hur man ska äta hälsosamt under graviditeten
 • behandla feber blåsor
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com