hur man väljer den bästa p-piller

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-06-10
Välja en typ av preventivmedel är ett högst personligt beslut. När det kommer till p-piller, alternativen är många. Beslutet att starta en födelse regim piller kan inte göras ensam. Du behöver stöd från din läkare. Så börjar arbetet med att ett möte med en gynekolog. Hon har bäst information om vad p-piller skulle kunna fungera bäst för en kvinna med din sjukdomshistoria
1.
Läs om vilka typer av födseln kontrollerna. Det finns två huvudtyper av piller: piller kombination och piller mini. Kombinerade p-piller innehåller både östrogen och progesteron. Mini piller innehåller progesteron bara. Kombinerade p-piller förhindrar graviditet på tre sätt: att förebygga ägglossning, öka mängden livmoderhalssekretet och minska foder i livmodern innebar att stödja en graviditet. Mini piller förhindrar graviditet genom att öka livmoderhalsen och minska livmoderslemhinnan. Bägge är av typen piller är lika effektiva, men vissa studier visar att kombinationen p-piller är mer pålitligt. Däremot kan kombinerade p-piller leda till mer biverkningar än mini piller.
2.
Tänk på din vikt. Studier visar att kvinnor som är överviktiga inte är fullt skyddad mot graviditet när de tar p-piller, särskilt ett piller med lägre hormonnivåer. Om du har ett BMI på 27 eller högre, bör du fråga din läkare om denna fråga innan ett piller regim. Han eller hon kan rekommendera ett piller med högre hormonnivåer eller en annan typ av preventivmedel.
3.
Tänk på dina gynekologiska historia. Till exempel, om du har en historia av genombrottsblödning medan p-piller, kan en högre nivå av hormonet förhindra sådana blödningar. Kvinnor med endometrios kan också pröva ett piller som kan tas kontinuerligt. Ta ett piller kontinuerligt innebär att kvinnan inte ta den "inaktiva" piller i förpackningen, utan fortsätter att ta aktiv piller utan paus. Läkare kommer antingen att be dig att tillåta dig själv några menstruationscykeln varje år, eller de kan berätta för dig att undvika att menstruationscykeln helt. Teorin bakom denna typ av piller behandling är att hormonet förändringar under graviditeten kan gnista tillväxt av livmoderslemhinnan lesioner. Om du stoppar menstruationscykeln du stoppa tillväxten.
4.
Var öppen med din läkare om din sjukdomshistoria. Till exempel, om du har en historia att koagulera, kan p-piller inte rätt för dig. Kvinnor med en historia av hjärtattack eller stroke ska också undvika att ta p-piller. Eftersom en del forskning tyder på att kvinnor som tar p-piller har en ökad risk för bröstcancer, kan kvinnor som har en familjehistoria av östrogen-känsliga bröstcancer vill undvika att ta en kombination p-piller.
5.

Tala med din läkare om du röker. Viss forskning visar att kvinnor som röker samtidigt som man tar p-piller har en ökad risk för blodpropp. Rökare som är över 35 år löper större risk än yngre kvinnor. Din läkare kan berätta för dig att prova en annan form av preventivmedel.

tips och varningar


 • Som med alla mediciner, biverkningar är möjligt samtidigt som p-piller. Tala med din läkare om någon av dessa biverkningar är särskilt besvärande. Kom ihåg att ingen metod för födelsekontroll 100-procentig effektivitet. Om det tas på rätt sätt, p-piller är mellan 92 och 99 procent effektivare. Prata med din läkare om effekten av din p-piller. Han eller hon får ge med dig tips om hur du ska ta piller för att uppnå optimal effektivitet. Kom ihåg, du kan inte hitta det bästa preventivmedel för dig på första försöket. Om du upplever biverkningar eller har problem att komma ihåg att ta dina piller, gå tillbaka till din läkare. Han eller hon kan hjälpa dig att hitta ett system familjeplanering som passar dig.


 • Previous:klamydia och ryggsmärta Next:effekter av narkotikamissbruk bland ungdomar

  Relaterade artiklar


 • hur man kan förstå den dolda farorna med talkpuder
 • hur man får en god natts sömn
 • Hur impetigo spridas?
 • friska blodsockernivåer
 • hur man byter till en bättre nattsömn
 • hur man kan förebygga bristningar under graviditeten
 • Hur fungerar en infektion startar?
 • ägglossning kalender för graviditet
 • Hur skiljer sig barn kall medicinering från vuxna kallt medicin?
 • Hur du tar hand om dina besök vård under graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com