om blodtryck systoliskt och diastolisk nummer

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-06-05
Blodet pumpas genom hjärtat genom artärerna till alla delar av kroppen. Blodtryck är den kraft av blodet trycka mot artären väggar som hjärtat slår. Systoliskt blodtryck är ett mått på blodtrycket när hjärtat slår och pumpar blod, det är när blodtrycket är som störst. Diastoliska trycket är ett mått på blodtrycket när hjärtat är i vila, det är när blodtrycket är lägsta

Visar blodtryck

Blodtrycket mäts alltid i termer av dessa två siffror, systoliskt och diastoliskt tryck. När siffrorna visas eller skrivs ned, kommer det systoliska nummer först, eller är på topp, och det diastoliska är andra, eller på botten (till exempel 120/80, du skulle läsa detta som 120 över 80) Högt blodtryck Blodtrycket vistelser nivå större delen av dagen när du sitter eller står stilla. Normalt blodtryck är vanligtvis anses mindre än 120/80. När det stannar högre, i likhet 140/90, du har högt blodtryck. Med högt blodtryck, måste ditt hjärta jobba hårdare och blodkärlen får mer slitage.

systoliskt tryck

Systoliskt tryck ökar med åldern, och verkar vara den mer betydande antal när det handlar hypertoni, särskilt med patienter över 50 år. Det är nu troligt att stigande systoliskt blodtryck är den viktigaste faktorn att orsaka stroke och hjärtsjukdomar efter 50 års ålder.

Diastoliskt tryck

Diastoliskt trycket sjunker med åldern, och diastolisk hypertension är nästan obefintlig efter 50 års ålder. Det är därför läkare nu tycker att det diastoliska trycket är betydligt mindre efter 50 års ålder.

Effekter

Högt blodtryck gör ditt hjärta och kärl arbeta hårdare för att pumpa blod. När högt blodtryck fortsätter under en lång sikt kan hjärta och kärl fungerar inte så effektivt som de borde, och detta påverkar andra organ i kroppen. Risken för hjärtinfarkt, stroke, hjärtsvikt och njursvikt öka kraftigt som en följd av högt blodtryck.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:primära uppgiften för det kardiovaskulära systemet

Relaterade artiklar


 • medicinska riskerna med rökning
 • Hur bränner mun inträffa?
 • hur man behandlar en stukad fotled
 • Hur man använder en babesafe madrassöverdraget
 • hur man kan bota hypertoni
 • hur man kan förebygga simmare öra
 • hur du förkorta din menstruationscykel
 • Hur klarar män med håravfall?
 • Hur man vet om du är gravid: tecken och symtom på graviditet
 • vad är DPT?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com