pH-balans i kroppen

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-06-09
Kroppens förmåga att fungera på ett friskt sätt vilar på dess förmåga att hålla balansen. Kroppen måste upprätthålla en jämn balans mellan vätskor, kemikalier, levande organismer och energi. Eftersom alla kroppens celler är sammankopplade och beroende av varandra, kan en förlust av pH-balans leder till allvarliga hälsorisker

Du behöver:
blodtrycksmätare stetoskop

Vad är pH <. ?

De två bokstäver, "pH" bokstavligen står för "potentiell väte". pH används för att mäta hur grundläggande sura en miljö eller lösningen är. pH mäts på en skala från 0 till 14 med 0 är den starkaste syra och 14 är de starkaste bas. Ett pH på 7 anses vara neutral. Rent vatten har ett pH på 7 och är neutral. En aspekt av baser är hur halt de är som i fallet med tvål och blekmedel. Den starkaste syror är farliga att röra eller andas, t. ex. saltsyra.

PH och kroppens celler

Olika delar av kroppen har olika optimala pH-nivåer. Saliv och blod är neutrala men magsyra i magsäcken är mycket sur med ett pH på ca 1. 5. Syran i den delen av kroppen hjälper magen att utföra sina funktioner optimalt. Men när pH-värdet i kroppen är lägre än det borde vara, eller för sur, blir denna miljövänliga skadliga levande organismer och skadligt för kroppen.

Hur mycket är för mycket?

Eftersom pH-skalan är logaritmisk, skillnaden mellan ett pH av 1 och 2 är faktiskt tio gånger. Skillnaden mellan ett pH-värde 1 och 3 är faktiskt 100 gånger eller 10 gånger 10. Därför, när pH-nivån inne i kroppen förändras, innebär detta en enorm förändring i miljön som kan göra så för skadliga ämnen att trivas där de en gång kunde inte. Det gör det också svårare att kroppen att bekämpa bort skadliga ämnen eftersom sjukdomen bekämpa celler fungerar bäst i sin optimala pH-värde.

Vad påverkar pH i kroppen? Kroppens pH

kan påverkas av många saker inklusive vad vi äter, droger tar vi och hormonella förändringar. När våra kroppar är stressade, svarar de med förändringar i mängder av hormoner i blodet. Detta kan påverka allt från viktkontroll och blodtrycket att vår matsmältning. Det är därför psykisk stress är en bidragande orsak till utvecklingen av magsår.

Vad händer när kroppens pH är ur balans?

Våra celler ständigt reproducera, bryta ner ämnen, bygga och flytta ämnen i och ur dem. Men gör de inte detta på egen hand. Dessa processer är igång eller hjälpta av alla typer av kemikalier från enzymer för elektrolyter. När kroppens pH är ur balans påverkar det hur dessa enzymer och ämnen arbete. Det kan göra det så deras funktion är nedsatt eller så att de inte fungerar alls. Därför kan en pH-obalans påverkar allt som är ansluten till hur dessa kemiska ämnen arbete som är praktiskt taget allt. Detta kan ge vika för en överväxt av skadliga organismer som orsakar allt från håravfall till kronisk sjukdom.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:diabetes hos småbarn

Relaterade artiklar


 • hur man rengör mattor naturligt och billigt
 • hur man använder ett solarium säkert
 • hur man får det bästa av din läkare
 • hur du förkorta din menstruationscykel
 • estradiol biverkningar
 • hur du kan förbättra din livskvalitet
 • Så för att lindra smärta ryggsäck
 • om immunförsvaret
 • hur man kan slå endometrios 01 - förstå orsakerna
 • om alkohol förgiftning
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com