primära uppgiften för det kardiovaskulära systemet

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-06-05
Ibland kallas det cirkulatoriska eller blod-kärlsystemet, består det kardiovaskulära systemet av muskel hjärtat, blodkomponenter och mer än 80. 000 miles av blodkärl alla i en sluten krets. Dessa blodkärl är vener, artärer, arterioler och kapillärer, och de är ansvariga för att transportera blod till alla system i kroppen. Den primära uppgiften för det kardiovaskulära systemet är att pumpa blod och näringsämnen i hela kroppen, bort cellulära avfall och för att upprätthålla homeostas.

Transports

Artärer bär syresatt, näringsrika blod från hjärtat till resten av kroppen. Dessa relativt stora blodkärl ytterligare dela in allt mindre fartyg kallas arterioler och kapillärer. Dessa minsta fartygen, som kallas kapillärer, är där utbytet av näringsämnen och syre sker på cellnivå. Förutom syre och näringsämnen, transporter kroppen också hormoner, kemikalier som produceras av körtlar som släpps ut i blodomloppet och är ansvariga för att främja homeostas.

bort

När kapillärerna släpper näringsämnen in i cellen kroppar, de sedan plocka upp cellulära avfall. Detta avfall består av koldioxid, kväve och värme, och det är sedan transporteras via venerna till flera andra kroppens system för att utvisas. Exempelvis släpper kroppen koldioxid från lungorna när man andas ut. Kvävehaltiga avfall, i form av ammoniak, urea och urinsyra, utsöndras via njurarna som urin. Och kroppen frigör värmen från huden så att den håller en konstant temperatur.

Skyddar

De fem typer av vita blodkroppar i blodet av det kardiovaskulära systemet skyddar kroppen mot infektioner och främmande föremål. Också närvarande i blodet är antikroppar, proteiner som kroppen när den känner av ett antigen. Antigener är några skadliga ämnen till kroppen, vanligtvis bakterier, virus, svampar, parasiter och kemikalier. Slutligen, trombocyter är blodkomponent som stöd i koagulationsprocessen när du får en sänkning till din hud.

Reglerar

En av de viktigaste funktionerna i det kardiovaskulära systemet är att främja homeostas för att hålla kroppen system i balans. Exempelvis reglerar det kardiovaskulära systemet kroppstemperatur genom att ta bort överskottsvärme när kroppen är för varm, eller genom att avleda mer blod till vitala organ och bort från extremiteter när kroppen är för kallt. Det kardiovaskulära systemet övervakar också kroppens pH och cellulära vatteninnehåll.

Överväganden

Vad som är intressant det kardiovaskulära systemet är att det är en av de första kroppens system för att bilda och vara helt funktionell. I själva verket börjar det mänskliga hjärtat att slå tidigt i fjärde graviditetsveckan. Detta beror på det växande embryot kräver ett fungerande kardiovaskulära systemet för att pumpa blod och näring till dess celler så att de kan växa och dela. Likaså är möjligheten för andra delar av kroppen ska fungera ordentligt beroende av en fungerande hjärt-kärlsystemet.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur man ska behandla huvudlöss hos spädbarn

Relaterade artiklar


 • hur man talar med barnen om att inte röka
 • olika preventivmetoder
 • hur man kan bli av ett sugmärke
 • hur man tvättar händerna ordentligt
 • hur man kan förbättra din hållning det enkla sättet
 • viktminskning läger i Brittiska
 • hur man förbereder kroppen för graviditet
 • hur man använder kraften i musik för healing
 • Hur sluta röka med Chantix piller
 • hur man kan samla navelsträngsblod
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com