Skillnaden mellan systoliskt och diastoliskt tryck

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-07-13
När du kontrollerar ditt blodtryck, kommer du att få en läsning som innehåller två tal som anges i ett format som ser ut som ett bråk. Den översta numret är ditt systoliska blodtrycket, och botten är din diastoliskt blodtryck

Betydelse

Blodtrycket är mängden tryck i mmHg (millimeter kvicksilver) att blodet utövar mot dina blodkärl. Dessa mätningar är viktiga eftersom forskning visar att personer med kroniskt högt blodtryck löper en högre risk för hjärtsjukdom och stroke.

systoliskt blodtryck

Det systoliska trycket är den högsta siffra i en standard blodtryck behandlingen. Den talar om trycket som blodet utövar under ett hjärtslag. Trycket i blodet mot blodkärlens väggar är högst under ett hjärtslag.

Diastoliskt blodtryck

Diastoliskt blodtryck är botten nummer i en standard blodtryck behandlingen. Den talar om påtryckningar mot blodkärlens väggar under tiden mellan hjärtslag. Trycket är lägre i tiden mellan hjärtslagen än under hjärtslag.

faktorer som påverkar blodtryck

Ditt blodtryck kommer vara högre när du är stressad. Dessutom kan individer med plaque inuti deras artärer eller med styvare blodkärl på grund av sjukdom har högre blodtryck eftersom hjärtat måste arbeta hårdare för att pumpa blodet genom blodkärlen.

Högt blodtryck

Blodtryck anses vara gränsen hög när det systoliska trycket är högre än 120 eller det diastoliska trycket är högre än 80. Blodtrycket anses vara signifikant höga när siffrorna är högre än 140 och 90, respektive.

behandling av högt blodtryck

Att äta en riktig kost och utövar regelbundet kan stärka hjärtat och förbättra hälsan i blodkärlen, så det kan vara en första linjens kur för personer med borderline högt blodtryck. Personer med farligt högt blodtryck ordineras vanligtvis antihypertensiva läkemedel.

När bara ett nummer är High

High diastoliskt blodtryck sägs ibland vara mer om i termer av indikerar underliggande sjukdom, eftersom det innebär att blodet kärlväggen är mer stela, medan ett högt systoliskt blodtryck med en normal diastoliskt blodtryck kan tyda på ett mer tillfälligt tillstånd.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur man ser het i vinterkläder

Relaterade artiklar


 • hur att hålla sig frisk del ett
 • hur man gör en grundlig Anonyma Alkoholister 4. steget
 • Hur konvertera Fahrenheit till Celsius
 • Vilken roll i ett samhälle barnmorska i Storbritannien?
 • hur man kan hyra en födelse tränare
 • Fakta om de medicinska riskerna med stress
 • hur man håller en hjärna skarp samtidigt njuta av en favorit hobby
 • bästa oplanerad graviditet råd
 • hur påverkar kosten chanserna att bli gravid?
 • Hur man känner igen barnet öroninfektioner
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com