om normala sömncykler

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-07-04
Få en god natts sömn är viktigt för din hälsa. Om du går för länge utan tillräcklig sömn du kan utveckla allvarliga hälsoproblem. Det finns olika stadier av sömn, som tenderar att gå i cykler. Det finns fyra icke-snabba ögonrörelser cykler (NREM) och en Rapid Eye Movement (REM) cykel

steg ett.

Detta är det stadium där du börjar känna dig dåsig. Ögonen är slutna men du kan bli väckt enkelt, och om väckte du kanske inte ens inser att du sov. Detta stadium varar i ungefär fem till tio minuter.

Etapp två

Detta stadium inträffar under lätt sömn. Det finns perioder av muskelaktivitet och perioder av muskler vila. Din puls och andning långsam, kroppen sjunker temperaturen och kroppen förbereder sig för djup sömn. Ungefär femtio procent av din tid att sova, är i denna cykel.

Etapp tre och steg fyra

Steg tre är den första etappen i djup sömn. Delta vågor börja visas i detta skede tillsammans med snabbare vågor. Steg fyra är det andra steget i djup sömn. Detta är det skede då Delta vågor dominerar och kroppen arbetar för att återställa sig.

REM cykel

Denna etapp är där drömmer inträffar. Under REM-sömn dina muskler blir immobiliserade, så du behöver inte fysiskt agera ut dina drömmar. Det är dock ditt hjärta och andning ökar hastighet och hjärnans våg aktivitet liknande någon som är bred vakna. Under en normal nattsömn du brukar gå igenom ungefär två timmar av REM-sömn per natt.

Sömncykler

De fyra stegen i NREM sömn kan vara från fem till femton minuter. Etapperna två och tre upprepa bakåt innan REM-sömn inträffar. REM-sömn inträffar normalt cirka nittio minuter efter insomning. Den första etappen av REM-sömn varar cirka tio minuter. Det blir allt längre med varje cykel, med den sista fasen som varar ungefär en timme. Hela processen cykler om fyra till fem gånger under och åtta timmars sömn period.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:hur man ska behandla cistern dricksvatten med klor tabletter

Relaterade artiklar


 • hur man undviker stress morgnar
 • Är det säkert att måla när du är gravid?
 • hur att hålla värmen utan en värmekälla vid strömavbrott
 • hur man får recept stöd för låginkomstländer
 • hur man kan förhindra fall utomhus
 • Hur man vet om du är gravid: tecken och symtom på graviditet
 • Hur BIOFREEZE arbete?
 • hur man kan förebygga eller behandla skav
 • om antibiotika
 • om fri hälso planer
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com