preventivmedel barriärmetoder

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-07-09
Det finns flera typer av preventivmedel som människor kan använda för att minska risken för graviditet, och i vissa fall, sexuellt överförbara sjukdomar. Den mest effektiva preventivmetoder är kirurgiska och hormonella preventivmedel, men barriärmetoder kan också vara effektiva när de används korrekt

Funktion

Som namnet antyder, barriär preventivmetoder arbete genom att bilda en barriär mellan spermierna och ägget (med olika grader av effektivitet). När spermierna inte uppfyller ägg, kan graviditet inte leda till. Med undantag av kondomer för män, omfatta alla typer av hinder metoder att placera en enhet i slidan för att förhindra spermierna från att komma in livmodern.

Typer

Den vanligaste typen av barriärmetod är den manliga kondomen. Kondomer finns tillgängliga över disk, och de fungerar genom att bilda en latex slida över penis och fånga de spermier så att det aldrig kommer i kontakt med slidan alls. Kondomer ger också visst skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar, men i händelse av att en kondom går sönder eller glider av under sex, kan kondomer förlora sin effektivitet. Kondomer fungerar på liknande sätt men i stället vara att försätta en ring inuti slidan som innehåller latex barriär mellan livmoderhalsen och penis.

Membran och livmoderhalscancer mössor är också barriärmetoder, men de fungerar genom att hämma träder i livmodern så att spermierna inte kan passera. Membran och cervikal mössor måste monteras av en läkare och sättas in omedelbart före kön (och sitta på plats under några timmar efteråt). Membran tvättas och återanvänds efter sex.

Idag svamp är en annan barriärmetod som fungerar ungefär som membran och cervicals mössor, med den viktigaste skillnaden är att det är tillgängliga över disk för enstaka användning.

Fördelar

Barrier preventivmetoder kan vara fördelaktigt för personer som inte kan använda hormonella preventivmedel av medicinska skäl (eller som vill undvika hormonella preventivmedel av personliga skäl) och som inte är intresserade i permanenta kirurgiska preventivmedel. När det gäller kondomer, det är en klar fördel att kondomer är tillgängliga över disk och kan lätt köpas på alla apotek. Kondomer kan också ge ett visst skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar, som kan vara till nytta för personer som inte är i monogama relationer, och har en ganska enkel städa upp processen.

Nackdelar

Vissa män gillar inte känslan av kondomer och känner att de minskar sensation. När det gäller membran och cervikal mössor, tycker många kvinnor inte besväret med att monteras till de enheter av en läkare och de kan upptäcka att föra in dessa enheter är omständligt och avbryter spontanitet kön. Det kan också vara besvärligt att pessar och livmoderhalscancer mössor måste sitta på plats under ett antal timmar efter varje instans av samlag, och tvätta enheter kan obekvämt också.

Varning

effektivitet barriärmetoder är mellan 80 och 95 procent, beroende på vilken enhet och huruvida det har använts på rätt sätt. Ibland även med korrekt användning kan barriärmetoder misslyckas och en kvinna kan bli gravid. Dessutom Kondom är det enda hindret metod som ger något skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar-och det skydd som kondomer inte är 100 procent. Alltid säker sex och kom ihåg att korrekt och konsekvent användning är av yttersta vikt när du använder barriärmetoder.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:missfall skyltar & första trimestern blödning

Relaterade artiklar


 • om candida
 • hur man känner igen symptom på våld i hemmet
 • autism symtom hos nyfödda
 • om infertila män
 • hur du får ditt gym väska redo för vintern
 • hur man applicerar ögonskugga på nedre ögonlock
 • hur man kan slå endometrios 05 - förstå kardiovaskulära symtom
 • motordrivna rullstolar säkerhet
 • oplanerad graviditet statistik
 • hur man njuta av god kvalitet på sömn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com