tecken på klimakteriet hos kvinnor

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-07-11
En kvinnas reproduktiva förmåga är markerade med två händelser: början och slutet av hennes menstruationscykel. Slutet på nivån kallas klimakteriet. I USA är den genomsnittliga ålder när kvinnor börjar gå igenom "förändringen" 51. Däremot kan en kvinna börjar märka förändringar och tecken som uppmärksammar henne att klimakteriet är inte alltför långt borta

Vad är klimakteriet ?

När färre ägg finns tillgängliga för release i äggstockarna, de börjar minska mängden hormoner som de producerar. Eftersom dessa hormoner är ansvariga för att utlösa en kvinnas månatliga period, förändringar är oundvikliga. Dessa förändringar fortsätter som antalet ägg tillgängliga minskar ytterligare. Så småningom slutar äggstockarna att producera de hormoner eftersom graviditeten är inte längre ett alternativ, och menstruationscykeln blir onödig. Vid denna tid inträffar klimakteriet. Officiellt börjar klimakteriet när en kvinna har gått ett helt år utan en period.

Symptom på klimakteriet

Trots att det säkraste tecknet på klimakteriet är avsaknaden av en tidsfrist i 12 månader, kan andra tecken tyder på att detta villkor tidigare. Oregelbunden menstruation, till exempel, är en av de bästa indikatorerna på att klimakteriet närmar sig. Eftersom äggstockarna börjar producera mindre av hormoner, kommer din tid att bli mer oregelbunden och mindre frekvent. Du kan också märka förändringar i tyngden av din tid och i hur många dagar den varar. Minskningen av kvinnliga könshormoner kan också ha andra effekter, såsom mindre vaginal fukt, förlust av bröst fyllighet och håravfall.

Andra tecken på klimakteriet

Förutom ändringar i din kropp och reproduktiva systemet, kanske du också andra klimakteriet symtom, inklusive sömnproblem, humörsvängningar och värmevallningar. De flesta av dessa problem orsakas av fluktuationer i hormonnivåer som kvinnor upplever under klimakteriet. Värmevallningar är troligen den vanligaste menopausala symptom. Dessa är korta perioder när en kvinna känner sig plötsligt mycket varma. I vissa fall kommer huden spola under dessa värmevallningar som blodkärlen vidgas för att kyla ner huden. Dessa symtom varar normalt tills hormonnivåerna stabiliseras igen, som vanligtvis någon gång efter klimakteriet officiellt börjar.

Problem i samband med klimakteriet

När du börjar se tecken på klimakteriet, kan du behöva förbereda sig för vissa andra ändringar din kropp. För en, kan du finna dig i vikt mycket lättare eftersom din ämnesomsättning blir långsammare. Bara för att behålla din normala vikt, måste du minska ditt kaloriintag med så många som 400 kalorier per dag. Efter klimakteriet, dina risker för hjärt-kärlsjukdomar och benskörhet öka dramatiskt. Du kan också märka en problem med urininkontinens på grund av förändringar i elasticiteten i urinröret.

Klimakteriet Behandlingar

Eftersom klimakteriet i sig är en naturlig företeelse, ingen behandling är nödvändig för själva övergången. Men många kvinnor tycker att det värmevallningar och humörsvängningar så outhärdlig att de behöver behandling för att lindra dem. En av de viktigaste behandlingarna är känd som hormonersättningsbehandling, vilket innebär att man tar östrogen tillskott för att hjälpa till att stabilisera mängden hormoner i kroppen. Läkemedel för behandling av depression, högt blodtryck, benskörhet och kramper har alla använts framgångsrikt för att minska förekomsten av värmevallningar hos patienter.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:farorna med rökning under graviditet

Relaterade artiklar


 • hur man skotta snö säkert
 • vad är en probiotisk diet?
 • Hur berätta om du ser en dålig läkare
 • ökar serotoninnivåerna
 • Så för att lindra stress efter jobbet
 • Hur man blir en anonym äggdonator
 • hur du håller ditt barn säkert från molesters: vet de röda flaggorna
 • hur man kan hjälpa ADHD eleverna följa anvisningar
 • define stetoskop
 • Så här avslutar trötthet och få mer energi
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com