binjure sjukdomar

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-08-22
Binjurarna sitter på toppen av njurarna och är en del av det endokrina systemet. De fungerar som producenter och regulatorer av olika hormoner, bland annat kortisol och adrenalin. Binjurarna reglera också hormoner som rör kolesterol, reproduktionsorgan och nervsystemet.
Det finns flera sjukdomar eller i samband med binjurarna. Binjurarna kan vara överproduktiva eller underproductive, eller tumörer kan vistas i körtlarna

Addisons

Ett av de sjukdomar som är gemensamma för adrenal dysfunktion är Addisons sjukdom. Binjurarna inte producerar en tillräcklig mängd av hormonet kortisol och i vissa fall, aldosteron. Tillståndet är kroniskt och kräver en livslång behandling av hormonersättning. Hormonet kortisol kan tas oralt som ersättning för aldosteron, om det behövs. Symtom på Addisons sjukdom är kronisk trötthet som fortsätter att förvärras, muskelsvaghet, viktnedgång och aptitlöshet. Tillståndet kan eskalera till att omfatta illamående och kräkningar, yrsel och lågt blodtryck.

Cushings

Cushings syndrom orsakas av överproduktion eller förekomsten av överskjutande kortisol. Höga nivåer av kortisol kan bero på användning av syntetiska hormoner eller steroider, eller en tumör i binjuren. I fråga om en tumör är tumören oftast avlägsnas kirurgiskt. Annars, om halten är för hög på grund av att vissa läkemedel kan doseringen minskas eller medicineringen ersatts. Symtom på Cushings syndrom inkluderar uppblåsthet i ansiktet, fetma i bröstet och midsection och tunna armar och ben. Drabbade kan också uppvisa hudutslag och blåaktig streck runt munnen och på sina armbågar och knän.

Hypoaldosteronism

När binjurarna producerar för mycket aldosteron, är villkoret kallas hyperaldosteronism. Hormonet aldosteron kontroller natrium och kalium i blodet. Tillståndet kan orsakas av en godartad tumör i en av binjurarna. Det kan också orsakas av onormal tillväxt av binjurarna, kallad hyperplasi. Om en tumör är orsaken, kan det oftast tas bort, vilket leder till fullständigt tillfrisknande. Om hyperplasi är orsaken, kan medicinering kontrollera symtomen och högt blodtryck. I svåra fall kan operation bli nödvändig för att ta bort körtlar. Symtomen inkluderar svaghet, trötthet, muskelkramper och högt blodtryck. Laboratorietester behövs för att bekräfta kalium och natrium nivå.

Adrenal Trötthet

binjureutmattning eller binjurarna utmattning är ett syndrom som inte redovisas i standardiserad medicinsk samhällen. Det är svårt att definiera, det har ingen specifik orsak än binjurarna inte fungerar i toppskick, vilket underkänna för korrekt stresshantering inom det endokrina systemet. Det finns ett samband, man tror, mellan yttre stressfaktorer och kroppens fysiologiska svar på det stress. I huvudsak, om trycket är för stort, kan binjurarna producerar inte tillräckligt med kortisol att tillgodose fysiologiska behov fram av stress. Symtomen omfattar extrem trötthet, hjärna dimma, cravings för godis och salt mat, och förhöjda nivåer energi på kvällen, vilket resulterar i sömnstörningar.

Eftersom det medicinska samfundet inte erkänner binjureutmattning som villkor, är dess behandling en icke-medicinsk metod. Den sjuke bör minska yttre stressfaktorer, undvika socker och koffein, följa en hälsosam diet och engagera sig i avstressande övningar såsom yoga och meditation.

Adrenal Hälsa

binjurarna är en del av det endokrina systemet, vilket inkluderar sköldkörteln. En kost rik på magert protein, kan frukt och grönsaker stöd för att bibehålla friska binjurar. Två växtbaserade kosttillskott som fungerar direkt med det endokrina systemet är ginseng och ginkgo. Ginseng är hög i hormonliknande ämnen som kan "kick-start" hormonproduktion. Ginkgo hjälpmedel i kognitiv funktion och bidra till att förmågan att klara fortsatt stressfaktorer. Binjurarna är nära knutet till kroppens förmåga att hantera stress, vare sig från en sjukdom eller en extern sådan situation som en dålig ekonomi. Bibehålla en hälsosam endokrina systemet och friska binjurar kan hjälpa till att avskräcka binjuren störningar.

Previous:klamydia och ryggsmärta Next:Hur du tar ett energigivande bad

Relaterade artiklar


 • äldreomsorg lösningar
 • Hur man vet om leksaker är säkra
 • hur man hålla sig nykter oavsett vad
 • vilka livsmedel innehåller östrogen hormoner?
 • hur man ger ett barn medicin
 • graviditet stretch märken
 • om graviditetsillamående
 • hur de ska hålla sig vaken på morgonen
 • hur man gör skott mindre smärtsam
 • Hur berätta om det är säkert att ge dina bilder vaccineringar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com