hur man kan förebygga kvinnlig inkontinens

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-05-27
Har du någonsin upplevt förlusten av urin när man skrattar, hostar eller nyser? Detta kallas urininkontinens och även om det inte är ett allvarligt medicinskt tillstånd, kan det vara ganska pinsamt för dem som upplever den. Den ofrivilliga utsläpp av urin sker oftast när det är onödigt tryck på blåsan eller musklerna kring blåsan har försvagats på grund av stress eller skada. Några orsaker till urininkontinens inkluderar förlossningen, viktökning och andra tillstånd som kan sträcka ut och försvaga bäckenbottenmuskulaturen att bidra till att stödja urinblåsan och andra inre organ. Även om det finns flera sätt att behandla den när villkoret existerar, det finns bara några sätt att förhindra det från att hända. Låt oss ta en titt på vad som kan göras i förväg för att hjälpa till att sänka dina chanser att uppleva inkontinens

Motion


1.
Stärka bäckenbottenmuskulaturen är det första och viktigaste steget som kan tas att öka chanserna att inte upplever inkontinens senare i livet. För att stärka bäckenbottenmuskulaturen är det övningar kallas Kegels. Detta är en övning att flertalet kvinnor undervisas under graviditet. För att göra Kegel övningarna, kontrakt och slappna av bäckenbottenträning kallas pubococcygeous muskeln. Denna muskel är som en hängmatta som är fäst från blygdbenet till svanskotan ben (svans ben) och de kontroller urinröret, slidan och anus. Om den upphandlande muskeln du kan tänka dig att försöka hålla något i slidan genom att dra åt muskeln och sedan låta gå. Du bör inte använda din buk och ben muskler medan du gör detta, försök att isolera Kegel muskeln. Har ca 10-20 per set under hela dagen och detta kommer att bidra till att stärka muskler och hålla den i god ton.
2.
Äta en välbalanserad kost och hålla din vikt under kontroll kan hjälpa till att förebygga inkontinens. God näring spelar en viktig roll i att hålla våra kroppar friska, starka och fungerar korrekt. Äta gott om C-vitamin till exempel bidrar till att förstärka vävnader i kroppen och vitamin A håller oss från att bli sjuka. En hel kost är bäst, var noga med att undvika skräpmat, vitt mjöl och socker, överdriven koffein och tillsatser och konserveringsmedel. Äter för många förädlade livsmedel försvagar vårt immunsystem och lägger en orimlig belastning på våra kroppar. För mycket koffein kan orsaka irritation i blåsan, vilket kan leda till problem med inkontinens. Kraftig viktökning leder till otillbörliga påtryckningar på blåsan vilket kan förvärra tillståndet av inkontinens.
3.
Rök inte. Rökning kan orsaka hosta och detta kommer att sätta onödig belastning på bäckenbotten, möjligen att försvaga den. Om du redan arbetar med inkontinens det alltför hosta kommer bara förvärra situationen.
4.
Få mycket motion dagligen men vara noga med att inte engagera sig i studsande aktiviteter som t. ex. när du re jogging eftersom det sätter mer press på bäckenbottenmuskulaturen, så småningom leder till svaghet. Promenader, simning och yoga är alla utmärkta former av motion som kan hjälpa till att hålla kroppen frisk, dina muskler starka och din vikt under kontroll.

Tips och varningar


 • Efter förlossning, är det normalt att ha tillfälliga inkontinens eftersom musklerna sträcktes men om du börjar göra Kegel övningar direkt efter förlossningen kommer du att stärka de muskler och förhindra ytterligare inkontinens.
 • Om du drabbas av ofrivillig förlust av urin när du hostar, skrattar eller nyser, eller när du går eller springer, tveka inte att kontakta din läkare och diskutera din situation. Tidigt förebyggande kommer att spara mycket besvär längre fram.


 • Previous:nothing Next:hur man förebygger Adderall missbruk

  Relaterade artiklar


 • hur man vaknar
 • hur har en attityd av tacksamhet
 • hur man träna efter en stroke
 • hur man skriver en födelse plan
 • hur man identifierar kvinnlig inkontinens
 • hur man rengör ditt hem med ättika och bakpulver
 • hur man identifierar hand-fot-och klövsjuka
 • hur man ska bekämpa åldrandet
 • hur man gör en tårta blöja baby för en baby shower
 • hur man hanterar trakeit
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com