hur man använder antibiotika på ett säkert sätt

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-09-30
Den första moderna antibiotika, penicillin har utvecklats för bakteriella infektioner under de sista åren av artonhundratalet, men infördes inte för allmänt bruk fram till andra världskriget. Efter kriget var penicillin antagits och förbättras fram till idag finns det hundratals val, några för mycket specifika infektioner, att bekämpa den ofta dödliga bakterier som hotar vår hälsa. Tyvärr kan dessa undra droger också vara farligt när de används på fel sätt och kan förlora verkan om det används för mycket. Lär dig att använda antibiotika klokt att hålla dig och din familj.
1
få en diagnos från läkare eller sjuksköterska. . . Antibiotika är bara effektiva om de används mot bakterieinfektioner. De har ingen effekt på virusinfektioner som en vanlig förkylning, influensa och vårtor. Antibiotika dödar bakterier som streptokocker, stafylokocker och E. coli. Antibiotika används också för behandling av bakteriella sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia, men är ineffektiva mot virusinfektioner som herpes.
2.
Läs informationsbladet som följer med din medicinering och be apotekaren att förklara hur antibiotika fungerar och eventuella "Kontraindikationer" (villkor som du kan ha eller mediciner du tar) som skulle påverka hur läkemedlet fungerar. Apotekare vet i allmänhet allt som finns att veta om läkemedel (särskilt de nya) är dosering. Din läkare uppgift är att diagnostisera och behandla men apoteket är kemist-han kan svara på frågor du har om antibiotika, dess användning och eventuella generiska motsvarigheter som kan spara pengar. I rättvisans namn, många läkare vet mycket om mediciner, också men det stora antal läkemedel på marknaden idag innebär att du kan lita på apoteket, en yrkesman som specialiserat sig på detta område.
3.
Ta alla antibiotika som din läkare. Varje dos som fungerar för en viss tid, måste du en annan att bibehålla en medicin som kommer att kämpa din bakteriell infektion. De flesta antibiotika föreskrivs för en viss tid, vanligen sju, 15 eller 21 dagar. Även om du känner dig bättre ska du ta all medicin din läkare har ordinerat. Ta aldrig en dubbel dos av ett antibiotikum eftersom biverkningar och interaktioner skulle kunna mångfaldigas och du kan faktiskt utveckla ytterligare problem.
4.
Om du stöter på obehagliga biverkningar, som illamående eller smärta, inte sluta ta din antibiotika men kolla med din läkare omedelbart. Se till att du följer några försiktighetsåtgärder, till exempel "ta med mat", "använd inte med mjölk (eller sprit) eller andra varningar som ska visas på små klistermärken på etiketten på ditt recept. Du kan ha en känslighet eller allergi mot läkemedlet. Din läkare kan generellt ändra dina recept till en som din kropp bättre kan tolerera.
5.
Förstå att barn är särskilt känsliga för vissa antibiotika och ska aldrig ges dessa läkemedel när annan behandling är tillgänglig. När vi blir äldre och använder mer antibiotika, våra kroppar och de bakterier som invaderar dem att utveckla resistens mot dessa läkemedel. Resultatet är att fler och fler resistenta bakterier växer "i det vilda. " Ju mindre du och dina barn ta till användningen av antibiotika, desto mer troligt en är att arbeta när du behöver det.

Tips och varningar


 • Fråga alltid din läkare vilka särskilda ändamål antibiotikan hon förskrivning bör fungera. Det är en bekräftelse för er båda.
 • Om du reser, ta din medicin med dig (eller ta ditt barns medicin). Missa inte doser bara för att din dagliga schema har avbrutits eller om du har ändrat tidszon.
 • Om du missar en dos av ett antibiotikum, ta din medicin omedelbart utan vänta ungefär halva tiden som föreskrivs mellan doserna (om du ska ta ett varje 12 timmar, vänta i sex timmar) för att ta din vanliga dos.
 • aldrig ta ett antibiotikum som föreskrivs för någon annan även om du bor i samma hus och tror att du har samma symptom. Utan en medicinsk diagnos, kan du frivilligt förgiftning dig själv -. Eller värre
 • Brist på "compliance"-tar mediciner som föreskrivet-är den enskilt största orsaken till behandlingssvikt. Antibiotika, liksom alla läkemedel, kan bara hjälpa om de tas på rätt tid i rätt doser.
 • Förvara aldrig eller hamstra antibiotika. De flesta av dessa föreningar har en hållbarhet. Använda dem efter denna tid eller utan riktning från vårdpersonal kan vara farligt.


 • Previous:nothing Next:hur man ska behandla passiv aggressivt beteende

  Relaterade artiklar


 • hur man handskas med verbala mobbning
 • sig att leva med en alkoholist pappa
 • hur att mata en patient
 • hur man håller malkulor borta från barn
 • hur man bestämmer storleken organ ram
 • hur man får hårfärgningsmedel bort från huden
 • hur man identifierar tecken på Parkinsons sjukdom
 • hur man handskas med negativa människor
 • hur man gör en sjukdag i en bra dag
 • hur man älskar din kurviga kropp
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com