hur man läser ett test bmp blod

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-09-13
Läkare för grundläggande metaboliska paneler (BMP) för att mäta nivåer av socker, vätskor och elektrolyter i blodet. En BMP fokuserar på dina njurar fungerar, utan ser till hur andra organ fungerar också. Det tester för sju olika kemikalier i blodet, och kallas även kemiskt panel. Vissa läkare ge dig en kopia av ditt test, men andra kan bara ringa dig om onormala resultat
en
. . få en kopia av din BMP testresultat. Eftersom det är en del av din journal, du har rätt till enligt lag. Om din läkare inte vill lämna det till dig, skaffa det från din klinik eller sjukhusets medicinska journaler avdelning genom att underteckna en release.
2.
Titta på de saker som testas. De bör omfatta kalcium, natrium, kalium, glukos, klorid, koldioxid, urea (BUN) och kreatinin. Resultat från vissa tester arbeta tillsammans för att ge din läkare och du får en tydligare bild av din allmänna hälsa.
3.
Kontrollera dina resultat för natrium och klorid, två av de kritiska elektrolyter i blodet . En normal nivå för natrium är mellan 136 och 145 mekv /l (milliekvivalenter per liter). För klorid, det är mellan 98 och 106 mekv /l för vuxna. Både hög natrium och hög kloridhalt kan orsakas av en kost rik på salt eller av uttorkning, men de kan tyda på mer allvarliga tillstånd. Notera nivån på kalium, en annan elektrolyt. Det normala intervallet för vuxna är 3,5 till 5,0 mmol /L. Kaliumnivåer kan ändra när din natrium nivåerna förändras. När natrium går upp, går kalium oftast ner. Resultaten från detta test kan variera mellan olika laboratorier, och även förändringar med åldern.
4.
Se kalcium resultat. Testet visar kalcium som finns i ditt blod, inte vad som finns i dina ben. Det är en av de viktigaste mineralerna i ditt system, såväl som en av de vanligaste. Normala intervallet är mellan 9,0 och 10,5 milligram per deciliter (mg /dl). Din kropp gör oftast ett bra jobb med att reglera blodets kalcium.
5.
Observera kreatinin och urea nitrat (BUN) nivåer. Dessa två tester arbeta tillsammans för att kontrollera att dina njurar. Den normala nivån för blodkreatinin är 0. 6 till 1,2 mg /dL för män och 0,5 till 1,1 mg /dL för kvinnor, och den normala nivån för BUN är 10 till 20 mg /dL. BUN till kreatinin nivå bör också kunna visas. Det normala förhållandet för vuxna är från 10:01 till 20:01. För spädbarn under 1 år gammal den kan vara upp till 30:1.
6.
Undersök din blodsockernivå. Blodsocker, som ibland kallas blodsocker, kommer huvudsakligen från kolhydrater du äter. Om testet gjordes på ett slumpmässigt tid, är det normala intervallet 70 till 125 mg /dL. Om ditt blod har utarbetats efter en 12-timmars snabb, är normalt mellan 70 och 99 mg /dL, och om det gjordes 2 timmar efter att ha ätit en måltid, är normalt 70 till 145 mg /dL. Högt blodsocker (mer än 200 mg /dl) i ett slumpmässigt test kan indikera diabetes. Låga värden (under 40 mg /dL) kan tyda på Addisons sjukdom eller hypotyreos.
7.
Studera din koldioxidhalt. Koldioxid, eller CO2, tar avfall från dina celler till lungorna, där du andas ut det. Det normala intervallet för vuxna är mellan 23 och 29 millimol per liter (mmol /L). Höga värden kan indikera kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), emfysem eller lunginflammation, medan lägre värden kan tyda på skrumplever, njursvikt eller dricka metanol, bland annat.

tips och varningar


Var
 • noga med att diskutera alla frågor du har med din läkare.
 • Få inte panik om en eller flera av dina tester är något under eller över det normala intervallet. Resultaten kan påverkas av vad du har haft att äta eller dricka den dagen, vilka mediciner du är på, och även vilken tid på dagen blodet drogs. Din läkare kommer att ringa dig inom en dag om det är något fel med dig.


 • Previous:nothing Next:hur man kan bota menstruation rädslor blodförlust

  Relaterade artiklar


 • hur man förbereder för postpartum återhämtning
 • hur man hittar ett spa
 • hur man håller händerna rena och stoppa spridning av sjukdomar
 • hur man dödar huvudlöss naturligt med majonnäs
 • hur man ska behandla graviditet blödning
 • hur man köper feminina produkter utan att vara generad
 • hur ta hand om fett hår
 • hur du döljer läkemedel i dina barns mat
 • hur man ska hantera period kramp
 • hur man vet vilka eteriska oljor är säkra för barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com