Hur får man en god natts sömn

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-11-10
En god natts sömn minst sju timmar per natt är avgörande för att vår hälsa. Experter är att hitta allt skäl till varför sömn är nyckeln till vårt välbefinnande. Människor som är kroniskt av sömnbrist löper större risk för olyckor och sjukdomar, för övervikt, och för upplever en myriad av andra problem. För de flesta friska vuxna, är en god natts sömn lätt att uppnå. Följ dessa steg för att förbättra din sömn och förbättra din hälsa

Du behöver:
bara en säng och du


1. .
få regelbunden motion. Regelbunden träning förbättrar inte bara din hjärt-och kärlhälsa och hjälper till att reglera din vikt, men det bidrar också reglera din sömncykel. Sikta på minst 30 minuters motion varje dag. Undvik dock att göra någon kraftig motion under minst tre timmar före sänggående som din förhöjd ämnesomsättning och temperatur kommer troligen att hålla dig vaken eller störa nå en djupare sömn.
2.
Undvik stimulantia . Om du tar koffein antingen genom drycker (kaffe, te, läsk, energidrycker), mat (choklad), eller tillägg, begränsa intaget till morgon och inte efter den 1 på eftermiddagen. Koffein har kvardröjande effekter och för mycket koffein kommer att hindra din förmåga att somna och hindra dig från att få så djup en sömn som du söker. Nikotin är också en stimulerande och kan också påverka din förmåga att sova. Försök att inte röka 1-2 timmar före läggdags.
3.
Undvika eller begränsa alkohol. Alkohol är en depressiv och även om det kan tyckas att du somnar lättare efter en drink eller två, inskränker din sömnkvalitet och du kommer ofta vaknar upp mitt i natten eller tidigt på morgonen. Alkohol kan också förvärra snarkning och befintliga sömnapné. Dessutom kommer för mycket alkohol leder till en baksmälla och en av anledningarna till att du ofta är utmattad efter en natts drickande är att kroppen är igång övertid försöker befria kroppen av alkohol snarare än vila och reparera sig själv.

4.
Gör ditt sovrum en bra och skön plats att sömnen. Investera i en skön säng och kuddar som passar dina fysiska behov och personliga stil. Gör det till en plats du ser fram emot att retirera för varje natt. Du tillbringar 1 /3 av ditt liv i sängen-köpa den fina lakan, de är värt det. Håll ditt rum mellan 55 och 74 grader, optimala temperaturen för en god natts sömn. En gammal fläkt, en sovmask och öronproppar kan alla hjälpa stänga ute ljud och andra miljöfaktorer som kan hindra dig från fall och fortsätta sova.
5.
En lätt nattetid mellanmål kan hjälpa dig att glida av. Kolhydrater och mjölk är båda bra val. Håll den lätt så att du magen är inte så full när du låg och sov.
6.
Inrätta en regelbunden sömn schema. Försök att gå till sängs vid samma tid varje kväll, och vakna vid samma tid varje morgon-även på helger. Detta hjälper din kropp upprätta en sömn schema som gör att du kan somna och sova tillräckligt länge varje kväll för att vakna utvilad.
7.
Konfigurera en nattetid rutin att få din kropp och själ redo för sömn. Sätt din att göra-lista till sängs minst en halvtimme innan du gör dig redo för sängen. Detta är din tid att lägga dagen bakom dig. Borsta tänderna, dricka ett glas varm mjölk, göra lite mild sträcker-vad du känner slappnar du mest och du kan göra de flesta nätter för att hjälpa kroppen varva ner. Vänd din klocka ifrån dig så att du ska vakna upp mitt i natten, inte stress du inte om sömnkvantitet.
8.
Håll ditt sovrum för sömn och könet. Undvik hjärnan stimulerande aktiviteter som att titta på TV, som arbetar på datorn eller läsa med ett starkt ljus. Alla dessa stimulerar hjärnan och kan göra det svårare för små sover. Om du inte gillar att läsa innan sängen, använd en mjuk-ljus, något lägre watts glödlampa. Dessa verksamheter kan hämma sova.
9.
Om efter att du går till sängs, du upptäcker att du inte sover i 20 minuter, gå upp ur sängen och göra något avkopplande. Du är inte sova och i sängen kommer sannolikt leda till att du stress som du kan börja oroa sig för sömn du inte får. Du kommer att somna så småningom. Walk tyst runt huset, läsa en lugnande bok, lyssna på musik. Försök att sova igen i en halvtimme.

tips och varningar


 • kronisk sömnlöshet eller trötthet kan ha medicinska orsaker. Om du rutinmässigt hittar du inte kan somna eller sova, eller sova men vaknar utmattad, kan din läkare ordinera ytterligare tester eller en sömn studie för att hjälpa dig den sömn du behöver.


 • Previous:nothing Next:hur sval en varm dag

  Relaterade artiklar


 • Hur identifiera trast mun
 • hur man byter en sängliggande person
 • hur man introducerar sensorisk integration aktiviteter i klassrummet
 • hur man ska leva tidigare missbruk
 • hur du berättar din man att du är gravid med tvillingar
 • hur man hanterar Gilberts sjukdom
 • hur man undviker solbränna på högre höjder
 • hur man bli gravid efter abort
 • hur man hanterar arteriell emboli
 • hur man får bättre sömn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com