hur man kan stoppa anfall av matsmältningsbesvär

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-04-24
Matsmältningsbesvär, känd formellt som dyspepsi, är något som påverkar nästan alla på ett eller annat tillfälle. Det är vanligt efter överätande eller när man äter livsmedel som är riktigt fet, kryddig eller svårt att smälta. Ofta är det producerar en känsla av att vara uppblåst, tillsammans med illamående, halsbränna, och en syra eller brännande känsla i magen eller strax över det. Buksmärta, en syrlig smak, rapningar och gas, och mage ljud kan också finnas
1
Ät mindre. . måltider oftare. Den fylligare magen är, desto mer sannolikt är att du får matsmältningsbesvär. Äta sex små måltider om dagen i stället för tre större är hälsosammare att äta och kommer förmodligen att eliminera de flesta matsmältningsbesvär problem.
2.
Sitt upp i minst 3 timmar efter du äter. När du ligger ner är det lätt för magen syror att plaska upp i övre GI och orsaka obehag. Hos äldre människor (och en del yngre personer), ringmuskel i nedre matstrupen (LES) blir svag och det gör inte hålla magsyra i magsäcken som det ska. Ligga gör ner denna värre.
3.
Undvika de livsmedel som är kända för att förvärra en svag LES muskel. Vissa livsmedel är kända syndarna och de kan skapa kroniska matsmältningsbesvär i människor. Dessa livsmedel innehåller koffein, choklad, pepparmint, alkohol, fet mat, citrusfrukter och juice, tomater och tomatjuice, chilipeppar, fet mat och svartpeppar. Rökning är också en stor faktor i många människors matsmältningsbesvär problem, särskilt om de röker under eller strax innan eller efter en måltid.
4.
Träna inte direkt efter måltid. Vänta ett par timmar minst att låta maten smälta innan du gör något ansträngande. Många rapporterar att matsmältningsbesvär ökar när de utövar på en full mage.
5.
Öka kroppens förmåga att smälta mat snabbare genom att tugga tuggummi efter du äter. Undvik pepparmynta smaker, dock. Tuggummi ökar salivproduktion och saliv innehåller bikarbonat, en syrareducerande ämne.
6.
Don't drink vätskor som förvärra tillståndet. Dessa inkluderar läsk, kaffe-även koffeinfritt, cola, koffein te, citrusfrukter och juice tomat. Istället dricker vatten, fettfri mjölk, koffeinfritt te, juice som inte är tomat-eller citrus-eller mineralvatten.
7.
Ät massor av fibrer. Människor som äter fiberrik kost är mindre risk att drabbas av matsmältningsbesvär problem. Öka fiberintaget genom att äta mer frukt och grönsaker, fullkorn, nötter, frön och bönor.
8.
Drick vatten efter varje måltid. Dricka ett litet glas vatten när du äter är ett bra sätt att späda ut magsyra och skära ned på matsmältningsbesvär. Dricksvatten under en måltid gör mat glida ner lättare och kan även göra folk äter mer än de normalt skulle. Dricka ett litet glas vatten före måltid har ingen effekt på matsmältningsbesvär och det ibland känns lite bättre så att du äter mindre.
9.
Förlora lite vikt. Övervikt, särskilt hos personer som bär sina extra vikt i mitten, orsakar tryck på magen och som i sin tur orsakar matsmältningsbesvär problem.

Tips och varningar


 • För mer information om att äta en sund och balanserad kost, läsa "Tretton Nycklar till en hälsosam diet" (se Resurser nedan).


 • Previous:nothing Next:hur man hittar en bra frisör

  Relaterade artiklar


 • hur man fixar en spricka i foten.
 • hur man besluta om att mäta blodtrycket hemma
 • hur man ger medicin till en resistent barn
 • hur man dränera en öroninfektion
 • hur man identifierar kronisk gastrit
 • hur man utför mun till mun-metoden
 • hur man undviker frostskador på barn
 • hur man rensar en mjölk kanal
 • hur man gör tid för motion
 • hur man kan förutspå din menstruationscykel
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com