Hur fungerar minnet fungerar?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-05-30

Vad det är

minnet består av en rad processer, som registrerar, koda och lagra information för senare användning. Ett komplext system av förbindelser nervcell i hjärnan, är minnet det sätt som hjärnan lagrar och sedan påminner information. Först kategorisera data som vi samlar in den, finns olika typer av information som lagras i olika delar av hjärnan.

Typer av minne

Minne tar på flera olika former. Episodiska och semantiska minnet är två former av deklarativa minne som behandlar fakta. Medan lärande sker genom att aktivt stimulera minnet, är semantiskt minne i samband med medvetna minnen av allmänna kunskaper och fakta. Episodiskt minne är mer knutna till en persons specifika erfarenheter och händelser. Annan typ av minne, processuella minne, som ofta kallas den "kunskap", minnet är kopplad till en persons kompetens, inklusive motorik och betingade reflexer.

Kortfristiga Versus långtidsminnet

Olika delar av hjärnan arbeta tillsammans för att formulera och sedan hämta minnen. Närminnet kan vi behålla informationen under en kort tid för att hämta information snabbt. Å andra sidan, långtidsminnet lagrar information som vi inte behöver nu eller på en regelbunden basis. Nervbanor måste skapas för att koda den information som skall återkallas senare. Om du jämför mänskliga minnet den i en dator, skulle korttidsminne vara jämförbar med RAM (Random Access Memory) och behandlar information som du använder för tillfället. Långtidsminne kan jämföras med en dators hårddisk, och är hjärnans viktigaste minnesbank. Men utan bearbetning eller kort minne, skulle det inte finnas någon information som kommer in eller reser tillbaka över dessa nervbanor.

Formulera Memories

Långtidsminnet kräver djupare kodning i den inre delen av hjärnan. Korttidsminne, även kallat arbetsminne, tillåter oss att behålla delar av information tillfälligt för att utföra en uppgift. Information sedan överförs från hjärnans pannlob av hjärnan att hippocampus, som ligger i den inre delen av tinningloben. Det är i denna region av hjärnan där informationen sorteras och översätts. Som information skickas upprepade gånger genom hippocampus, lär vi oss att göra associationer, som bildar våra minnen. Den prefrontala hjärnbarken spelar en avgörande roll för att göra denna information lättillgänglig.

Vad forskning visar

Hippocampus verkar vara en viktig komponent i det limbiska systemet, eller den känslomässiga nervsystemet. Det är i denna region av hjärnan där nya minnen byggs, som information hämtas just nu är skickas vidare till långtidsminnet.

Previous:nothing Next:Hur skelettet fungera?

Relaterade artiklar


 • hur du kan hjälpa ditt barn sova hela natten
 • Hur vet man att en kvinna har ägglossning
 • Hur man vet om du är gravid med tvillingar
 • hur du väljer en Medigap försäkring
 • hur man använder naturligt progesteron när de försöker bli gravida
 • hur man eliminerar löss
 • hur man ska behandla premenstruella syndrom
 • Hur man förbereder en sömn studie
 • hur man förlora övervikt efter graviditet
 • hur du håller din hygienen upp
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com