om minne

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-05-30
Allt som du ser, känsel, smak, lukt, höra och på annat sätt uppleva lagras i din hjärna, men som Einstein teoretiserade, människor och djur kan bara ihåg en bråkdel av att de lagrade uppgifterna. Minnet är en organism förmåga att hämta information från tidigare erfarenheter, och är viktig både för utveckling och lärande. Trots vetenskapliga framsteg, vet forskarna fortfarande mycket lite om hur den mänskliga hjärnan fungerar, och minnet är väldigt mycket ett mysterium bortom en grundläggande förståelse.

Fakta

Det finns tre grundläggande typer av minne som vi lita på i vårt dagliga liv. Det första är sensoriskt minne, som i huvudsak det första intrycket att en person uppfattar under en upplevelse. När du går in i ett rum, till exempel, ser du hundratals objekt, och mycket lite av den erfarenheten omvandlas till kort-eller långtidsminnet. Du kommer att glömma vad du såg nästan omedelbart.

Kort-och långtidsminne, å andra sidan, är bestående intryck kvar från sensoriskt minne. På kort sikt, kommer du antagligen att minnas kluster av objekt eller händelser, men inte längre än några timmar. Långsiktiga minnen är de som lagras under en längre tid, ibland för livet.

Funktion

Minne är en av de viktigaste funktionerna i hjärnan och människor är beroende av den mycket oftare än de inser . När du har en negativ erfarenhet, till exempel, kommer minnet av den erfarenheten att hålla dig från att upprepa det beteende som produceras upplevelsen. Detta gör det till ett kraftfullt överlevnad verktyg som fyller i hål efter instinkt och naturliga försvarsmekanismer. Även om du kanske inte kan påminna smärta, kan du komma ihåg att något var smärtsam, och därför inte tillrådligt.

Riskfaktorer

Även minnet är en medfödd funktion i hjärnan, det är mycket bräcklig. Skador på frontal-och hjässloberna av hjärnan, till exempel, ofta har en negativ inverkan på korttidsminnet, vilket anterograd amnesi i extrema fall. Skador på hippocampus, å andra sidan kommer störa hjärnans förmåga att omvandla närminne till långtidsminnet, vilket kan orsaka retrograd amnesi.

Betydelse

En förlust av minnesfunktionen kan vara både smärtsamma och farliga för människor. Vi litar på minnen från vår barndom, våra familjer, våra karriärer och våra tidigare erfarenheter, och att förlora greppet om dessa minnen kan orsaka antal sekundära psykiska sjukdomar. Många människor som upplever amnesi, till exempel uppleva olika grader av depression och ångest, speciellt om prognosen inte är bra för så småningom hämta dessa minnen igen.

Typ

Bortom de tre grundläggande typer av minne, finns det flera sub-typer som har identifierats och namngavs av forskare under loppet av forskningen. Deklarativa minnet, till exempel kännetecknar minnen som lagras i en specifik situation i en viss uppsättning omständigheter. Till exempel när du memorera datum för tidigare test, skapar du deklarativt minne.

Processuella minne, å andra sidan, hänvisar till minnen som ständigt utvecklas på grund av erfarenhet. När du lär dig att byta däck på bilen, till exempel, får du bättre på det andra och tredje gången eftersom du lär dig bättre sätt att förbättra sig an uppgiften.

Expert Insight

Även om vi är starkt beroende av våra minnen att leva våra liv, är minnet funktion våra hjärnor till stor del mottagliga. Det är därför ögonvittne vittnesbörd ofta misskrediterad i rättegång, människor är benägna att "fylla i luckorna" för information som inte är kodad bortom sensoriskt minne. Forskarna har genomfört omfattande forskning om implanterar av falska minnen, enligt Skepdic. com, och har funnit att den mänskliga hjärnan är tillräckligt anpassningsbar för att skapa helt nya minnen genom snedvridning verkliga minnen.

Previous:nothing Next:Hur fungerar ett öra?

Relaterade artiklar


 • hur man kan förbättra din beröring
 • hur man ska behandla gallstas
 • hur man skall avgöra midjan till hip ratio
 • hur man kan minska bristningar under graviditeten
 • hur du gör din bad en oas av njutning
 • Hur tröstar man ett barn med en kall
 • hur man ska behandla ett barns urinvägsinfektion
 • hur man ska se din graviditet är frisk
 • hur man kan förebygga fall hos äldre
 • hur man berättar vitiligo från svamp
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com