Hur fungerar ett njurfunktion?

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-06-16

våra grundläggande Njurar

De två njurar av den mänskliga kroppen har en mängd viktiga biologiska funktioner. Begravda djupt i hålrummet i buken, njurar arbetar kontinuerligt för att balansera vätskor på kroppen, filtrera blodet och befria kroppen av avfall. Njurarna är så viktigt för funktionen hos den mänskliga kroppen att det finns två. Om en njure inte längre fungerar, är det organ kan överleva med hjälp av de återstående njuren.

njurarnas funktion utförs med hjälp av ett intrikat filtersystem som ligger i en del av njuren kallas nefronet. De nephrons är tillverkade av rör omgivet av små blodkärl som passerar blodet genom ett filtreringssystem i njuren och in i njuren slangen. Filtreringsprocessen utspelar sig i strukturer som kallas renala blodkroppar. Som blodet rinner ut i njurarna område är det skytteltrafik in i en region med hög press kallas glomerulus, som omger blodkroppar. Detta högtryck område flyttar små föremål såsom vatten, glukos, elektrolyter och urea i slangen av blodkropparna medan stora molekyler som hemoglobin bo i blodet. Den resulterande vätskan är sedan flytta vidare via njurarna för vidare bearbetning.

Njurtubuli

Efter en första bearbetning i renala blodkroppar den filtrerade materialet sedan flyttar till en struktur i njuren kallas njurtubuli. I tubuli vatten, elektrolyter urea, är mineraler och aminosyror transporteras tillbaka in i blodomloppet enligt den nuvarande behov av kroppen. Den högsta volym reabsorption sker i tubuli där över 99% av filtratet återförs till blodet. Klor joner, vatten och urea alla pressas tillbaka in i blodomloppet om koncentrationen är större i filtratet än i blodet. Natriumjoner och andra elektrolyter aktivt flyttas tillbaka in i blodet om det behövs, även om de är i låg koncentration i den filtrerade vätskan. Koncentrationen av natrium-och elektrolyter kontrolleras av hormonella signaler.

Insamling Kanaler

När vätskan har passerat genom njurtubuli det flyttar in samla kanaler för de sista stadierna av filtrering. Den insamling av kanaler absorbera ytterligare vatten, elektrolyter och joner. En stor del av materialet hämtas in under de samla kanaler styrs av hormoner. Till exempel är natriumjoner flyttas tillbaka i blodet baserat på de nivåer av hormonet aldosteron och vatten resorption regleras av vasopressin. Joner som kalium och väte flyttas från blodbanan in i insamling av kanalerna för att bibehålla pH i kroppen. Vid det slutliga i njurarna bara slaggprodukter, överflödigt elektrolyter och vatten kvar. När urinen bildas det flyttas ut från njurar och genom en slang som kallas urinledaren innan du reser till urinblåsan.

Previous:nothing Next:om in vitro fertilisering

Relaterade artiklar


 • Hur får man en rolig, trygg, gratis, tan
 • hur man gör sanitizer kanel hand
 • hur du utför en inspektion hem säkerhet
 • hur du håller ditt sinne skarpa även med en åldrande kropp
 • hur bli gravid med tvillingar
 • hur du gör din tid komma snabbare
 • hur man rengör din diskmaskin, för skina, bländande rätter på bordet!
 • hur man ska behandla influensa
 • hur man upptäcker löss under en hotellvistelse
 • hur man identifierar symtom på kronisk diarré
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com