Hur fungerar ett öra?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-06-06

Ytterörat

ljudet färdas genom luften i form av vibrationer eller vågor. Dessa ljud är urskiljas genom sina givna våglängder, men detta kompliceras av det faktum att ljuden omkring oss är nästan aldrig enda våglängd vibrationer, utan snarare en enorm blandning av våglängder som levereras samtidigt. Dessa ljudvågor första resa till ytterörat. I den första delen av ytterörat är ytterörat, den formade massa brosk på vardera sidan av det mänskliga huvudet. Formen samt cirkulär åsar i ytterörat är utformade för att direkt ljud aktiv genom hörselgången.

Mellanörat

Mellanörat startar i slutet av hörselgången, över vilket är draperad i trumhinnan. Denna spänd lager av vävnad bildar en lufttät tätning. Denna gen möjliggör mitten av mellanörat att fungera i en trycksatt miljö för att bättre överföra ljud. Denna kammare kallas trumhinnan hålighet. Inom trumhinnan hålighet finns tre små ben som kallas hörselbenen, som är upphängd i mitten av hålrummet och kopplas samman med ligament. Ljud slog mot trumhinnan överförs till den första av de tre ben, hammaren. Hammaren skift ställning på grund av vibrationer, i sin tur flyttar det andra benet, städet. Städet flyttas på samma sätt, genom att flytta den tredje ben, den stapes. Allt detta tjänar till att förstärka kraften i ljudvågen vibrationer utan att påverka deras våglängder. Den stapes dunkar mot en annan lufttät tätning som markerar slutet på mellanörat, som kallas ovala fönstret.

Innerörat

ovala fönstret är ytterligare ett lager av spänd membran, ungefär som trumhinnan, som markerar början av innerörat. Till skillnad från trumhinnan, överför innerörat förstärkt ljud vibrationer till en vätskefylld medium, snarare än en luftfylld ett. Denna vätska kallas perilymph. Innerörat är uppdelad i två huvuddelar, alla med olika ändamål. Den BÅGGÅNG, nära baksidan av innerörat, ansvarar för att upprätthålla de mänskliga balanssinnet. Den vätska som det innehåller ska vara plant för oss att känna normal och balanserad. Om vi tips till den ena eller den andra, stiger vätskan upp till ena sidan av kanalen eller den andra. Vävnaden av kanalen register kontakt med vätskan och skickar denna information till hjärnan, vilket i sin tur genererar de känslor vi förknippar med att vara ur balans. Den andra delen av innerörat kallas snäckan. Den liknar en snigel skal i att det rullar inåt på sig själv i en cirkulär sätt. Den perilymph bär ljudvågen vibrationer genom snäckan. Snäckan i sin tur vibrerar en ännu mindre kammare innanför det kallas det organ i Corti. Orgeln i Corti är fylld med en annan vätska kallas endolymph. Den endolymph bär vibrationer i hela organ Corti. Specialiserade hårstrån foder inuti längden på orgel svara på vissa sympatiska frekvenser genom att vibrera också. Orgeln i Corti identifierar vilka hårstrån är vibrerande och hur intensivt. Varje enskild hår motsvarar en specifik frekvens, skicka en signal till hjärnan som hjärnan registrerar som ljud vid given frekvens.

Previous:nothing Next:Hur fungerar ett mammogram arbete?

Relaterade artiklar


 • sig att leva med en alkoholist pappa
 • hur man byter till ekologiska livsmedel
 • hur du gör din hörapparat fungerar bättre
 • hur man ger medicin till en resistent barn
 • Hur skelettet fungera?
 • hur vi kan skydda mot influensa
 • hur du skyddar dig från matförgiftning
 • hur man inte vara förstoppad
 • hur du håller din äldre friska med bra näring
 • Hur du tar din temperatur hemma
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com