Hur genetik påverkar höjd?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-06-26

roll DNA

En persons höjd bestäms främst av genetiska faktorer, som forskning visar att höjd i grunden är en ärftlig åkomma. Medan en del föräldrar kan oroa sig för att ett barns kortväxthet kan orsakas av ett underliggande hälsoproblem, läkare kan nu använda DNA som en ganska god prediktor för höjd. Även om hälsa, kost, och om en kvinna röker under graviditeten var och en kan påverka ett barns tillväxt, finns det flera olika gener som bestämmer höjden i slutändan. En blandning av gener kodade för ben utveckling, tillväxthormoner och metabola enzymer spelar alla en roll i normal tillväxt och utveckling.

Förutsäga barnets längd

Höjden av ett barns föräldrar i inches kan användas för att förutsäga höjden som vuxen. Könet på föräldern spelar i formeln också. I de flesta populationer av världen, vuxna män i genomsnitt tenderar att vara högre än vuxna kvinnor. För pojkar höjden på mamman läggs till i höjd fadern, plus 5 inches, summan av som sedan delas med två. För flickor är höjden av modern läggas till höjden av fadern, åter beräknas i inches. Dock fem inches subtraheras från den sammanlagda, dividerat med två. Detta bör vara en ganska bra indikator för ett barns ungefärliga höjd i vuxen ålder, ge eller ta en tum eller två. Det stöder också tanken att familjemedlemmar sannolikt är av liknande kaliber. Fördubbling ett barns längd vid två års ålder är en annan nära prediktor, som ett barn normalt når hälften av hans eller hennes vuxna höjd vid denna tidpunkt.

försenad tillväxt Mönster

Föräldrar måste hålla i åtanke att en del barn växer långsammare än andra. Om så är fallet är det en bra satsning att åtminstone en av förälderns var en långsam utvecklare också. Många barn som verkar vara små för sin ålder faktiskt växer i normal takt. Problemet kan vara fördröjd skelettutveckling ålder, vilket innebär att deras skelett ålder är yngre än ett barns kronologisk ålder. Detta tillstånd, vet lika konstitutionella tillväxt dröjsmål, ofta är fallet när inga andra symptom på sjukdomen förekommer. Även om dessa barn tenderar att nå puberteten vid en äldre ålder än sina jämnåriga, deras kroppar ikapp med den tid de når vuxen höjd. De fortsätter helt enkelt att växa tills en äldre ålder. I flesta fall var barnets föräldrar brukar "sena mamelucker" också.

Andra faktorer som påverkar tillväxt

Brist på tillväxthormon kan orsaka en försening i ett barns tillväxt. I detta fall är hypofysen vid basen av hjärnan som inte producerar tillräckligt med hormoner för normal tillväxt. Sköldkörteln, annat organ i det endokrina systemet, kan inte utsöndrar tillräckligt med sköldkörtelhormon, som behövs för skelettet ska utvecklas normalt. Detta tillstånd, som kallas hypotyreoidism eller nedsatt sköldkörtelfunktion kan orsaka allvarliga problem i ett barns tillväxt och utveckling om de lämnas obehandlade. Genetiska avvikelser såsom Downs syndrom, en kromosomavvikelse, kan hämma ett barns tillväxt också. Turners syndrom är en vanlig genetisk störning som påverkar normal tillväxt och utveckling. Förekommer i flickebarn bara, det saknas en X-kromosom, vilket gör att barnet att uppleva långsammare tillväxt och försenad pubertet, med de vanligaste funktionen är kortväxthet.

Previous:nothing Next:om orsaker till blödning under graviditeten

Relaterade artiklar


 • hur man säger god jul på holländska
 • hur du avgör om du kommer att ha tvillingar
 • hur man ska hantera perimenopause
 • Hur bygger vax upp?
 • hur du håller din lägenhet svalare på sommaren
 • hur man skär ner på fett till en hälsosammare kost
 • hur man använder naturligt progesteron när de försöker bli gravida
 • hur man åldras med värdighet
 • hur man skrattar din väg till bättre hälsa
 • hur man kan förebygga fall hos äldre
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com