Hur påverkar stress hälsan?

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-06-05

Vad är stress

Stress är yttre eller inre faktor som skapar en efterfrågan på din fysiska, emotionella eller mentala reserver. Det är den främsta orsaken till kronisk sjukdom. Oförmågan att hantera stress kan beskatta hjärtat och försvaga immunsystemet. Ohanterade stress kan leda till en förhöjd hjärtfrekvens och blodtryck och skapa en ökad risk för kroniska sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar, diabetes och fetma.

delar av kroppen som påverkas mest av Stress

Även om vi inte kan vara medvetna om vår stress, kommer kroppen uppvisar symptom att berätta för oss att vi inte hantera stress bra. Både fysisk och psykisk stress kan leda till fysisk och emotionell sjukdom. De delar av vår kropp som drabbats hårdast av stress är hjärnan, mun, hjärta, lungor, fortplantningsorganen, hud, mag-tarmkanalen, musklerna, och även vårt hår. För vissa individer kan stress leda till betydande håravfall eller skallighet.

Vår hjärna om stress

När stress påverkar vår hjärna kan det orsaka både mentala och känslomässiga påfrestningar. Huvudvärk och personlighet förändringar kan uppstå. Sömnmönster kan störas, vilket anfall av sömnlöshet och till och med mardrömmar. Utan tillräckligt med sömn en individ är mer benägen att irritabilitet, depression och ångest. Effekterna av stress på vår hjärna kan utlösa impulsiva beteende, såsom överdrivet spelande eller shopping. Det kan påverka våra personliga relationer och göra oss överkänsliga och vass. För vissa människor kan det åberopa självmordstankar.

Munnen, hud, muskler, lungor och hjärta om stress

När vår mun påverkas av stress, vi kan uppleva torrhet, munsår eller sår i munnen. Om vår hud är målet, kan resultatet bli ett utbrott av nässelfeber, hudutslag eller andra villkor. Påverkan på våra muskler kan ge rygg, nacke och ont i kroppen, tillsammans med muskelspänningar. Vitala organ såsom lungor och hjärta tar ett dödligt slag när påverkas av stress, vilket på hjärtsjukdomar, högt blodtryck, ökad astma och allergi attacker. Vårt immunförsvar är försvagat av stress, gör oss mer sårbara för förkylningar och kroniska sjukdomar.

Vårt matsmältningssystem om stress

När stress attacker vårt matsmältningssystem kan det leda till förstoppning eller diarré, halsbränna, illamående och magen smärtor. Halsbränna främjar produktionen av syror som kan irritera våra matstrupen och orsaka cancer. Kolon problem kan uppstå när matsmältningssystemet störs, vilket kan sår.

Våra fortplantningsorgan om stress

När de reproduktiva organen påverkas av stress kan det innebära en ökning av vaginal infektion för kvinnor, tidig utlösning hos män , samt en förlust av sexuell lust för båda könen. Kvinnors menstruation mönster kan allvarligt störas, negativt påverkar det reproduktiva systemet.

Hantera vår stress kan förbättra vår hälsa

Viktökning eller viktminskning, oavsett diet, kan vara ett symptom på stress. Överskott mage vikt ökar incidenter av hjärtsjukdomar och diabetes. Stress kan få oss att äta för mycket, enligt äta eller rök, som utgör ytterligare hälsorisker. Stress kan bidra till andra allvarliga tillstånd som reumatoid artrit och stroke. Ett korrekt sätt hantera vår stress kan förbättra vår allmänna hälsa.

Previous:nothing Next:Hur röker secondhand påverkar någon annans hälsa?

Relaterade artiklar


 • hur man snabbare återhämtning från ett brutet ben
 • hur man får snabb viktminskning
 • hur man identifierar McCune-Albrights syndrom
 • hur du tar bort åldersfläckar från huden
 • hur man kan bli av en näsa eller mun rycka
 • hur man kan bli av mjölkskorv
 • hur man väljer rätt schampo
 • hur man rensar en mjölk kanal
 • göra med en oplanerad graviditet
 • hur man överlever en resa till ER
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com