Hur plasma stöd kroppen?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-06-28

Transport

Plasma utgör mer än hälften av blodförsörjningen i våra kroppar. Plasma är över 90% vatten, 6 till 8% protein, och 2 till 4% salter, lipider och glukos. Plasma har flera viktiga funktioner, bland annat lösa material, som deltar i immunförsvaret och leverera ämnen till vävnader för tillväxt och överlevnad. Av alla dessa roller den primära funktionen för plasma är transporter, plasma ständigt rörligt vatten, näring och avfall till och från celler. Eftersom plasma är mest vatten, ett utmärkt lösningsmedel kan en mängd olika ämnen löses lätt i plasma. Plasma bär salter, socker, t. ex. glukos, aminosyror, kolesterol, hormoner och avfall i hela kroppen till och från kroppens vävnader. Dessa lösningsmedel och transport tullar är viktiga för människors hälsa. Förlust av stora mängder plasma, som i fallet med svåra brännskador kräver administrering av humant plasma till stöd i tillfrisknandet.

Funktion plasmaproteiner

Plasma innehåller proteiner som är viktiga för immunsystemets funktion, specialiserade transporter och tryck underhåll inom cirkulationssystemet. Den mest rikliga av de proteiner blodplasma är proteinet albumin. Albumin hjälper kroppen genom att binda specifika molekyler för transporter, t. ex. hormoner, fettsyror, mediciner, bilirubin och kalciumjoner. Albumin hjälper även till med att upprätthålla blodtrycket genom att förhindra stora mängder vatten från att flytta från blodet och in i vätskan mellan cellerna. Ytterligare proteiner i plasma kallas globuliner också delta i specialiserade transporter samt immun skydd.

Det finns tre typer av globuliner, alfa globuliner som transporterar tyroxin och vitamin D, beta globuliner som transporterar järn och gamma globuliner som också kallas antikroppar. Antikropparna binder till främmande material i blodet och markerar dem för destruktion av immunsystemet.

Funciton av lipider i plasma

Plasma innehåller proteiner som är viktiga för immunförsvar, specialtransporter och tryck underhåll inom cirkulatorisk system. Den mest rikliga av de proteiner blodplasma är proteinet albumin. Albumin hjälper kroppen genom att binda specifika molekyler för transporter, t. ex. hormoner, fettsyror, mediciner, bilirubin och kalciumjoner. Albumin hjälper även till med att upprätthålla blodtrycket genom att förhindra stora mängder vatten från att flytta från blodet och in i vätskan mellan cellerna.

Ytterligare proteiner i plasma kallas globuliner också delta i specialiserade transporter samt immun skydd. Det finns tre typer av globuliner, alfa globuliner som transporterar tyroxin och vitamin D, beta globuliner som transporterar järn och gamma globuliner som också kallas antikroppar. Antikropparna binder till främmande material i blodet och markerar dem för destruktion av immunsystemet. I plasma innehåller även proteiner som kallas fibrin, som fungerar i koagulering av blod. Plasma som samlats in från donatorer ofta används för att göra koagulation läkemedel för personer med blödarsjuka blödarsjuka.

Previous:nothing Next:om tånaglar

Relaterade artiklar


 • hur man kan hantera ett missfall
 • hur man förebygger omphacele
 • hur man känner igen tecken på torr drunkning
 • hur man förlorar i vikt börjar nu!
 • hur påverkar leversjukdom kroppen?
 • hur du utför en massage
 • hur man gör en tårta blöja baby för en baby shower
 • Hur skelettet fungera?
 • hur man kan hantera bröst infektion
 • hur man håller händerna rena och stoppa spridning av sjukdomar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com