om att få D-vitamin från solen

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-06-11
Vitamin D spelar en viktig roll i bentillväxt. Det gör detta genom att hjälpa kalciumabsorptionen. Underhålla rätt mängd D-vitamin i kroppen kommer att förhindra risken för rakitis hos barn och osteomalaci och osteoporos hos vuxna. Solen är en viktig källa till D-vitamin, men det tar bara en begränsad mängd av solexponering för att få D-vitamin du behöver

Fördelar

Främja goda ben är en lång kända fördelar av vitamin D, men på senare år är det också visat sig ha många andra fördelar. Sänka blodtrycket är en sådan förmån. Någon som lider av högt blodtryck bör be sin läkare om att lägga till ett dagligt tillskott av vitamin D till hans regim. Vitamin D är också visar tecken på minska risken för typ 1-diabetes. Och om det inte räcker, D-vitamin är visat sig minska flera cancerformer. Dessa inkluderar, prostata, kolon-och bröstcancer.

Riskfaktorer

Vissa grupper löper större risk än för att utveckla en D-vitaminbrist. Ammade spädbarn är på denna lista på grund av att bröstmjölk inte har tillräckligt med D-vitamin för att uppfylla dagsbehovet. Denna trend förekommer mer i African American spädbarn. Äldre vuxna löper också en högre risk. Generellt när människor når 50 års ålder, D njurarna förmåga att korrekt använda vitamin minskar. Människor som är överviktiga eller de som har mörk hud också löper större risk att utveckla en D-vitaminbrist. En brist på solen kan även leda till ett vitamin D-brist. Exempel på detta är människor vars karriärer hålla dem inomhus under dagens ljusa timmar eller människor som bär långa klädnader av religiösa skäl.

Expert Insight

Experter rekommenderar följande Dietary Guidelines för amerikaner att få en hälsosam mängd alla vitaminer. Tillskott av vitaminer är tillgängliga och rekommenderas av läkare när det behövs, men efter en hälsosam kost är viktigast. En hälsosam kost kommer att innehålla mycket frukt och grönsaker samt lättmjölk. Håll dig till livsmedel som har låg halt av mättat fett, kolesterol och salt. Bönor, ägg och fisk är också bra. Kött är bra så länge de är magert kött. Efter en hälsosam kaloriintaget bör också prioriteras när man följer en hälsosam diet. Den goda nyheten är att de flesta människor får rätt mängd D-vitamin från solen utan att lägga några extra solexponering. Det bör också känt att solen måste vara direkt och kan inte räknas om från sol kommer genom fönstren. Så lite som fem minuter om dagen, tre gånger i veckan kan ge rätt mängd av vitamin D. För personer som inte få rätt mängd av vitamin D mot solen, tillägg finns att tillgå.

Fakta

Vitamin D har många hälsofördelar såsom förebyggande av cancer. Begränsad solexponering och en hälsosam kost ger de flesta individer med en tillräcklig mängd av vitamin D. Det är möjligt att utveckla ett toxicitet från alltför vitamin D. Varningstecken på detta är bland annat trötthet och illamående. Detta kan undvikas genom att inte komplettera onödan.

Previous:nothing Next:Hur uppstår en hicka?

Relaterade artiklar


 • Hur man köper rätt kontorsstol
 • hur man kan förhindra uttorkning hos småbarn
 • hur man lyssnar när din kropp säger till dig att sakta ner
 • frågor att ställa när man väljer en barnläkare
 • hur man uthärda en Foley glödlampa under graviditeten
 • hur man kan förhindra glasögon från imma upp
 • hur man kan behandla intrahepatisk kolestas av graviditeten
 • hur man kan bli av en näsa eller mun rycka
 • hur man identifierar Aspergers syndrom
 • hur du packar en blodig näsa
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com