om blod

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-06-18
Blod håller kroppens celler fungerar. Sju procent av människokroppen består av ständigt cirkulerande vätska. Blod levererar bränsle till vävnader så att de kan växa och överleva. Förlora mer än 15 till 30 procent av ett organ totala blodvolym kan vara dödlig utan medicinsk åtgärd

Fakta

Blodet består av plasma, blodkroppar och blodplättar. Blod är ständigt flyttar vätskor, näringsämnen, avfall och syre till och från kroppens vävnader. Den genomsnittliga friska vuxna har 10 till 12 liter blod cirkulerar i kroppen vid varje givet tillfälle.

Funktioner

cirkulationssystemet skjuter blod genom kroppen med hjälp av hjärtat att pumpa blod längs en motorväg i artärer och vener. Blodet består av cirka 55 procent plasma, vilket är 90 procent vatten och 10 procent protein, näringsämnen elektrolyter och avfall. Resterande 45 procent av blodvolymen består av röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar. För den mänskliga kroppen ska fungera måste pH-värdet i blodet hållas mellan 7. 35 och 7,45. Om blod pH blir för sur eller basisk, luftvägssymtom eller hjärtsvikt kan förekomma.

Funktion

blodförsörjning syre till kroppens vävnader via ett protein i röda blodkroppar som kallas hemoglobin. Blodet levererar denna syre, tillsammans med näringsämnen, elektrolyter, antikroppar och hormoner till nästan varje cell i kroppen. Avfallsprodukter som koldioxid transporteras bort från vävnaderna och transporteras till lungorna, njurarna och levern för omhändertagande. Body pH och temperatur upprätthålls också genom blodet.

Typ

Blood kategoriseras in fyra grupper (A, AB, B och O) baserat på de ämnen som finns på ytan av en individs röda blodkroppar. Dessa ämnen, som kallas antigener och antikroppar, olika för varje blodtyp, vilket gör vissa grupper är oförenliga med andra. Grupp O blod har inga ytantigener närvarande, därför är det kompatibelt med alla andra typer. Blod ytterligare grupperas som "negativ" eller "positiv" baserat på förekomsten av ett antigen eller antikropp som kallas Rh faktor.

Riskfaktorer

Om en inkompatibel blodgrupp in en blodomlopp, det resulterar i en massiv immunologiska svar som kan leda till döden. Den Rh faktor antigen är viktigt i graviditeter, en Rh skillnad mellan modern och fostret kan leda till allvarliga komplikationer. Blod kan bära och sprida sjukdomar vid blodtransfusion, direkt kontakt, parasiter eller insekter. De vanligaste blodburna sjukdomar är hiv, hepatit B och C, malaria och virala febrar.

Historia

sammansättning och funktion blod var till stor del ett mysterium tills 1600-talet. År 1628 teorin om omsättning togs fram, och år 1642 blodkroppar observerades först i mikroskop. I början av 1800-talet den första patienten till patient blodtransfusioner genomfördes med viss framgång. Dessa blodtransfusioner blev begränsad blodgrupp upptäcktes inte förrän 1901. Sedan 1901 kunskap om blodets egenskaper har exploderat och oräkneliga liv har sparats. Den lära om blod fortsätter att expandera, vilket möjliggör behandling av sjukdomar som en gång skulle ha haft dödlig utgång.

Missuppfattningar

Historiskt många kulturer har religioner och samhällen trodde att blodet har magiska egenskaper och att dessa egenskaper kan överföras mellan individer , objekt eller djur. De gamla grekerna trodde att blodet tar eller förmedlar vissa karaktärsdrag och känslor, som kan skapa obalans. Till exempel var arga eller temperamentsfulla personer tros ha för mycket värme i blodet, vilket termen "hetlevrade" myntades för att beskriva dessa lättretad. Dessa missuppfattningar om blod förevigat i århundraden och har skingrats så sent som den 19 och 20-talen.

Previous:nothing Next:om löss

Relaterade artiklar


 • hur man berättar en ny arbetsgivare du är gravid
 • hur man förfalskar vara sjuk till skolsköterskan
 • hur man blir en före detta rökare
 • hur man identifierar pierre robin syndrom
 • hur man kan förebygga fall hos äldre
 • hur du håller ditt sinne skarpa även med en åldrande kropp
 • hur du ställer in en medicinsk varningssystem för seniorer
 • hur man kan bli av mjölkskorv
 • hur man ökar självkänslan
 • Hur du tar ansvar för din personliga stress
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com