om blodiga näsor

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-06-15
I ögonen på en liten pojke, kan en blodig näsa vara en stor sak: antingen ett ärr ifrån kampen att vara stolt över om han är på mottagarsidan eller det kan representera en strid Trophy är han är på att ge slutet. En blodig näsa, dock inte utgör alltid en strid.
En blodig näsa kan orsakas av miljöfrågor som tillståndet i luften du andas, att placera främmande föremål i näsan, eller en biverkning av vissa läkemedel. Återkommande blodiga näsor kan vara ett tecken på annan underliggande hälsoproblem eller brister och bör behandlas av läkare.

Identification

Den medicinska termen för näsblod är epistaxis. det är det grekiska ord som betyder "en droppande. " Nosebleed är en vanlig företeelse som kan hänföras till flera saker: miljön runt omkring dig, en bieffekt av vissa läkemedel, en bieffekt av vissa sjukdomar och vitaminbrist.
Det finns många orsaker till varför näsblod är vanligt. Den första är platsen för näsan. Dess centrala läge i ansiktet gör näsan utsatta för trauma som kan resultera i näsblod. Det andra skälet är antalet blodkärl som finns i näsan. Näsblod kan förekomma oftare hos personer vars blodkärl närmare ytan.

Typ

Det finns två typer av näsblod. Främre näsblödning är den vanligaste formen och orsakas när den inre membranet i näsan är skadad. Främre epistaxis resulterar i en jämn ström av blod från näsborrarna. Bakre näsblödning är ofta en bieffekt av högt blodtryck. Äldre människor är oftast utförs av bakre näsblödning. Hellre än att blodet flyter ur näsborrarna, är bakre Näsblod till följd av blödning i baksidan av näsan och blodet rinnande ner på baksidan av halsen i munnen.
Anterior hänvisar till framsidan och bakre baksida i alla medicinsk terminologi.

Riskfaktorer

Näsblod kan orsakas av både interna och yttre förhållanden. Interna förhållanden som kan bidra till Näsblod omfatta vitaminbrist, vissa sjukdomar och mediciner. Exterior förhållanden som kan bidra till näsblod är fysiska skador på slemhinnor i näsan och luftkvalitet.
En person är i riskzonen för näsblod en om näsan lider skada såsom ett hårt eller främmande föremål kommer in i näsan hålighet. De vanligaste främmande föremål är fingret, näsblod ofta uppstår när "plocka" näsan. Trauma till det inre membranet i näsan kan också orsakas av att snyta sig för hårt.
Luftkvalitet kan ofta orsaka näsblod. Spontan näsblod kan uppstå när membranen torkar ut och spricker öppna. Detta är ofta ett resultat av en förändring i klimatet, exempelvis resa från ett blötare klimat till ett torrt klimat. Pollen och andra allergener i luften kan orsaka näsblod hos personer som lider av bihåleinflammation och annan allergi sjukdomar. Näsblod inträffar oftast under höga, torra klimat och på vintern. Näsblod är vanliga under vintermånaderna. Värmare i hemmen få luften att vara torr och varm. Näsblod kan uppstå när en person kommer in från kylan och näsan anpassar sig till den torra, varma luften i ett uppvärmt rum.
Mediciner som kan bidra till risken för näsblod inkludera läkemedel som förtunnar blodet. De mediciner kan innehålla acetylsalicylsyra och warfarin produkter (kumarin, Sofarin och Panwarfin). Om en föreskriven medicin orsakar näsblod, bör detta diskuteras med den förskrivande läkaren.
Näsblod kan också vara en biverkan av vissa sjukdomar och sjukdomar. Dessa kan bestå av hypertoni (högt blodtryck), diabetes, allergiska och icke-allergisk rinit (inflammation i nässlemhinnan), samt K-vitamin brister. Mer sällan kan näsblod vara en följd av tumörer eller ärftliga blödningsrubbningar.
Vissa livsstilsfaktorer kan också öka risken för näsblod. Dessa inkluderar alkohol, drogmissbruk (särskilt de in genom näsan) och rökning.

Missuppfattningar

Den vanligaste missuppfattningen kring näsblod är behandlingsmetoden. Det korrekta sättet att stoppa näsblod att nypa näsan tillsammans precis under kroppsdel i näsan och håll den i ca 15 minuter. Huvudet skall vara lutas framåt. Upprepa tills blödningen upphört. Tillämpa is mot näsan och kinden kan också hjälpa till att stoppa blodflödet.
En vanlig missuppfattning i att behandla näsblödningar är att luta huvudet bakåt. En person bör inte luta huvudet bakåt under en näsblod, men bör luta huvudet framåt. Luta huvudet bakåt kan resultera i munkavle eller inandning av blod som blodet rinner ner på baksidan av näsan och kommer in i bihålor och hals.
En annan missuppfattning innebär att snyta att ta bort blodproppar. När blödningen har slutat eller om blödningen startar bör blodproppar avlägsnas från näsan genom att avlyssna i stället blåsa ut. Dessutom bör näsan inte förpackas med vävnader eller andra främmande material. Detta bör endast göras av läkare och görs endast för extrema näsblod.

Effekter

Det finns många faktorer inblandade i näsblod. Näsblod kan vara resultatet av mer än ett slag eller stöt. Medan näsblod kan vara en vanlig företeelse hos vissa personer, särskilt de med kroniska allergier, kan näsblod också vara en indikation på andra sjukdomar eller brister i kroppen.
En person som lider av återkommande näsblod bör konsultera en läkare för att fastställa den bakomliggande orsaken. I vissa fall, exempelvis vid ärftliga blödning förhållanden kan epistaxis inte "botas", men läkaren kan lära dig att minimera risken för händelser och hur man korrekt stoppa näsblod när det inträffar.
Placeringen av näsan ofta gör att det verkar som om en person förlorar mycket blod. I de flesta fall kan blodförlusten i minimal och näsblod kan behandlas hemma. I sällsynta fall kommer en person måste behandlas av läkare. Om du lider av kronisk näsblod, är det viktigt att lära orsaken till näsblod, undvika saker som bidrar till Näsblödning (alkohol-och drogmissbruk) och lära sig att korrekt behandla näsblod.

Previous:nothing Next:Hur fungerar ett arbete i hemmet graviditetstest?

Relaterade artiklar


 • hur man för att få evig skönhet
 • hur man upptäcker symptom på springmask hos barn
 • hur man kan bota menstruation rädslor blodförlust
 • om 12-stegs program
 • hur man följa de 12 stegen
 • Hur man väljer en hastighet promenad partner
 • hur man tar emot ditt recept när utlovades i din detaljhandeln apoteket.
 • hur grön din picknick
 • hur du njuta av ditt arbete och hem liv!
 • hur man identifierar orsakerna till mässling
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com