om dålig andedräkt

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-06-08
De flesta människor upplever dålig andedräkt, eller dålig andedräkt, någon gång i sitt liv. För de flesta människor är det bara en kortsiktigt problem och orsakas ofta av mat. Däremot kan dålig andedräkt vara ett mer allvarligt problem som kan vara ett tecken på annan sjukdom

Identification

Den medicinska termen för dålig andedräkt är dålig andedräkt. Halitosis har många orsaker, bl. a. vissa livsmedel som lök och vitlök. Det kan också vara ett tecken på sjukdomar i tandköttet, svampinfektioner i munnen, dålig tandhygien eller proteser som inte passar ordentligt. Halitosis orsakas av bakterietillväxt i munnen, eller i fråga om mat (lök och vitlök), svavelsyra gaser som frigörs från blodet till lungorna eftersom kroppen smälter maten. När en person andas ut, lungorna andas ut de dåliga lukt. För vissa människor är dålig andedräkt bara tillfälligt och som orsakas av livsmedel eller dålig hygien. För andra är dålig andedräkt ett pågående problem och kan vara ett resultat av läkemedel eller sjukdom.

Riskfaktorer

Halitosis kan vara en indikator på medicinska eller tandproblem. Om dålig andedräkt är ett ständigt problem, bör en person besöka en tandläkare eller läkare för att hitta den bakomliggande orsaken. Det vanligaste dentala problem associerade med kvarstående dålig andedräkt är tandköttsproblem eller tandlossning. Gum Sjukdomen orsakas när bakterier (plack) samlas på tänderna. Dessa bakterier bildar gifter i munnen som orsakar dålig smak och lukt.
Dålig andedräkt kan också vara en indikator, eller biverkning av vissa medicinska sjukdomar. Halitosis kan vara en indikator på lever-eller njurproblem och diabetes. Dålig andedräkt kan också orsakas av sjukdomar i luftvägarna såsom lunginflammation, bronkit, baksnuva och bihåleinflammation. Matsmältningsproblem, t. ex. syra reflux, kan också bidra till dålig andedräkt.
En annan vanlig orsak till dålig andedräkt är muntorrhet, eller muntorrhet. Saliv fungerar som en naturlig munvatten genom att skölja munnen och bli av med bakterier varje gång du sväljer. Om kroppen inte producerar tillräckligt med saliv, bakterier kvar i munnen och bryts ner, vilket orsakar en foul lukt. Muntorrhet kan orsakas av vissa mediciner, andas genom munnen hela tiden och från problem med spottkörtlarna.

Effekter

Många personliga livsstilsval kan ha en effekt på dålig andedräkt. Dålig tandhygien är en av de vanligaste. Om en person underlåter att borsta och använda tandtråd tänderna regelbundet (minst två gånger dagligen), matrester kvar i munnen och orsaka bakterier att växa. När denna bakterie börjar bryta ner, den lämnar ett illaluktande lukt i munnen.
Tillsammans med livsmedel som orsakar dålig andedräkt, kan andra vanor som rökning leda till dålig andedräkt. Halitosis orsakade av livsmedel försvinner vanligen inom en dag eller två som det organ avslutar rötningsprocessen. Rökare bör bli mer medvetna om tandhygien för att minska dålig andedräkt associerade med rökning.

Betydelse

Halitosis kan ha en betydande inverkan på din yrkesmässiga och sociala livet. I de flesta fall har en person inte ens inser att hon har dålig andedräkt. Dålig andedräkt kan leda till pinsamma stunder. Många människor är beroende av tandkött och myntverk andedräkt mot dålig andedräkt. Dessa åtgärder är dock bara tillfälligt. Om dålig andedräkt är återkommande, är det viktigt att rådfråga en tandläkare eller läkare för att hitta det underliggande problemet. Dålig andedräkt kan även undvikas genom att inte äta viss mat, inte röka, och inte använder andra tobaksprodukter. God personlig, tandhygienister kommer också att minimera risken för pinsamma situationer som orsakas av dålig andedräkt.

Fakta

God tandhygien kan vara en fördel på två sätt. Det första är genom att minska risken för dålig andedräkt. Den andra är att god tandhygien främjar friska tänder och tandkött, vilket minskar risken för sjukdomar i tandköttet och andra tandproblem.
God tandhygien innebär tandborstning och tandtråd tänderna minst två gånger om dagen. Det är en bra idé att hålla en tandborste i ditt skrivbord eller i en väska och borste när du äter. Borsta tungan är en viktig del av borstning. Tandproteser bör ta bort sina proteser och blöta dem över natten. En annan del av god tandhygien praxis är att besöka en tandläkare minst två gånger per år för professionell rengöring. Tandläkaren kommer att undersöka dina tänder och kunde upptäcka ett problem (som i början av tandlossning) som kan orsaka besvär senare.

Previous:nothing Next:om olika typer av specialister

Relaterade artiklar


 • hur man använder yoga under graviditeten
 • hur man ska behandla blöjeksem
 • hur man kan bota den snarka
 • hur man kan stärka hamstrings
 • hur man hanterar Hypofysinsufficiens
 • hur man identifierar symptom på femte sjukdom
 • hur man älskar din kurviga kropp
 • hur man fixar en spricka i foten.
 • Hur får man en god natts sömn
 • hur man kan förebygga munsår
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com