om graviditet

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-06-12
Graviditet är tiden i en kvinnas liv när hon väntar på ankomsten av sitt nyfödda barn med glad förväntan. Ändå kan graviditet också en tid av graviditetsillamående, konstig mat cravings, skiftande hormoner och många andra kroppsliga förändringar.
Att veta vad som väntar under varje skede av graviditeten kan lindra onödig oro. Det kan också hjälpa en blivande modern att förbereda sig för förlossningen, leverans och föra sin nyfödda hem

Identification

En kvinna första misstänker att hon kan vara gravid när hon missar en menstruation. Det finns andra tidiga tecken på graviditet också som kan vara illamående, kräkningar, uppblåsthet, spotting, kramper, trötthet, yrsel och huvudvärk. Symptomen kan variera den enskilda kvinnan. Symptomen kan också variera varje efterföljande graviditet.
symtom på graviditet kan förekomma allt från ett till sex veckor efter befruktningen. När graviditeten är misstänkt många kvinnor kommer att köpa ett graviditetstest för att bekräfta huruvida de är gravida.
Om testresultaten är positiva bekräftar graviditeten nästa steg är att boka tid hos en gynekolog /förlossningsläkare för en undersökning. När diagnos har ställts av läkare kommer att börja mödravården och övervaka alla stadier av graviditeten.

Tidsplan Graviditet är uppdelad i tre steg som kallas trimestern, vardera tre månader. Den första trimestern börjar med uppkomsten av befruktningen. Detta är den period av graviditeten mest känd för graviditetsillamående.
Under den andra trimestern graviditetsillamående generellt avtar och den blivande modern börjar gå upp i vikt. Det är under andra trimestern när kvinnor tenderar att känna det mest hälsosamma och energisk. Under denna period de första rörelserna av fostret kan bli kännbara.
tredje trimestern är den sista perioden inför förlossningen. Detta är också den period då de mest vikt vunnits. Kvinnor kan uppleva ett visst obehag under tredje trimestern såsom ryggont och sömnsvårigheter. Det kan också finnas en ökad frekvens av urinering.

Betydelse

är det viktigt att få ordentlig mödravård under graviditeten för att säkerställa god hälsa hos modern och hennes ofödda barn. Mödravård gör att din läkare att undersöka din graviditet och vara uppmärksam på eventuella problem.
Gravida tonåringar kan lida av otillräcklig eller brist på mödravården när de försöker hålla sina graviditeten hemlig, eftersom de inte vill att deras föräldrar veta. En gravid tonåring får inte ta emot mödravård förrän halvvägs in i graviditeten eller senare.
hälsa både mor och barn kan bli lidande om mödravård saknas. Det är viktigt att boka en tid så snart som graviditet misstänks och att hålla alla schemalagda möten därefter.
Det är också viktigt att äta hälsosamt och ta föreskriven vitaminer för att säkerställa att fostret tar emot de vitaminer och mineraler som behövs för en sund tillväxt.

Fakta

Trots att de flesta graviditeter framsteg utan problem, ibland komplikationer kan inträffa. Sådana komplikationer kan omfatta missfall, havandeskapsförgiftning, placenta previa eller moderkakan abruptio. Missfall är den naturliga abort. Spontanabort, annars kallad missfall sker innan den 20: e graviditetsveckan när fostret inte skulle tåla lönsamhet utanför livmodern.
Ett missfall kan inträffa väldigt tidigt i graviditeten och ibland redan innan graviditeten har bekräftats. Det finns flera skäl till varför ett missfall kan inträffa som en genetisk avvikelse, fysisk skada eller annat medicinskt tillstånd. Om en kvinna har haft ett tidigare missfall hon kan löpa risk för missfall i efterföljande graviditeter.

Riskfaktorer

Placenta previa är en term som hänvisar till en lågt liggande moderkaka som kan eller inte kan täcka livmoderhalsen. Placenta previa kan orsaka blödningar och behovet av ett kejsarsnitt födelse.
Placenta abruptio är ett tillstånd där placenta förtid separerar från livmoderväggen. Tillståndet kan vara avgörande för både modern och fostret. Kraftiga blödningar kan uppstå och fostret måste levereras resulterar i en för tidig födsel om placenta previa sker innan slutförande av dräktighetstiden. Barnet är oftast levereras av akut kejsarsnitt.
Havandeskapsförgiftning är ett tillstånd som hypertoni. Om obehandlat villkoret kan utvecklas till det som kallas eklampsi som kan potentiellt livshotande. Havandeskapsförgiftning kännetecknas av högt blodtryck, ovanlig svullnad av händer, ansikte, fötter och protein i urinen. Det finns inget botemedel för havandeskapsförgiftning än abort om graviditeten eller för tidig förlossning.

Riskfaktorer

Vissa kvinnor kan vara i riskzonen för en för tidig förlossning. Ett foster levererade före 37 veckors graviditet brukar anses som förtida. Riskfaktorer för tidig födsel är:

Föregående tidig födsel
abnormiteter i livmoderhalsen eller livmodern
Gravid med flera foster
drog eller alkohol
Rökning
Diabetes
högt blodtryck
Föregående abort

Fördelar

sänka risken för prematur födsel genom att få ordentlig mödravård. Rök inte, dricker alkohol eller narkotikamissbruk. Begränsa koffein och vidta åtgärder för att lindra onödig stress. Ät sunt och diskutera något problem du har med din läkare.
Graviditet är en tid av glädje och lycka och även utmana som kroppen förändras dramatiskt. Det är en tid att vara upptagen dekorera en plantskola och välja det perfekta namnet. Det är en tid av förberedelse och förväntan medan du räknar dagarna borta tills din vackra lilla gör sin efterlängtade entré i världen och armarna.

Previous:nothing Next:Hur homeostas avser hypotermi?

Relaterade artiklar


 • hur man skriver en födelse plan
 • hur man sparar på vårdkostnader
 • hur stall menstruationscykeln
 • hur du lagrar färskvaror i kylskåpet
 • hur man kan stoppa hicka
 • hur man kan bidra till att öka fertiliteten med örter
 • hur man kan minska svullna under graviditeten
 • hur att läka kroppen efter missfall
 • hur man väljer utöva dvd
 • hur de ska hålla unga medan bli gammal
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com