om hudlager

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-06-03
Hud är namnet på ett system av vävnad som skyddar våra kroppar mot omvärlden. Det hjälper oss känner vår omgivning, bekämpa infektioner och hålla dig sval. Huden är regenerativ vävnad som absorberar brännskador, biter bugg och bakterier, försvarar våra ben, muskler och vitala organ. Det ger en motorväg för nerver och blod. Det ankare hår genom att ge ett medium för folliklar. Lära sig om denna mångsidiga systemet och dess sammansättning ska hjälpa oss att uppskatta dess betydelse för vår allmänna hälsa

Identification

Vad vi kallar hud är egentligen består av två lager av vävnad. Epidermis, eller ytskikt, är det skyddande lagret för alla som ligger under, förnya sig själv varje 27 dagar. Denna täta, dynamiska lager isolerar vad som ligger nedanför. Dermis, eller mitt lager, innehåller hårsäckar, nervändar, blodkärl och basala celler som återskapar överhuden. Det kuddar de nätverk som transporterar blod och sensation i hela kroppen. Den hypodermis eller underhuden, fastän det inte är en del av huden, ansluter den till resten av kroppen, ankring hårsäckar och ge motorvägen för nerv-och blodkärl, vener och artärer i ett skikt av lös bindväv och elastin som innehåller upp till hälften av fettet i våra kroppar.

Funktioner

Hud inte bara isolerar våra kroppar, även ventilerar dem. Porerna ge utrymningsvägar för utkastade föreningar. Svettkörtlar, djupt i dermis, skicka vätska upp genom huden. Detta drar bort värme genom indunstning på ytan, kyla ytan av huden samt inre organen. När porerna är skadade eller igensatta, vilket sker med brännskador, är kroppen inte att ventilera och värme kan skada vitala organ samt vävnadsdöd. Blodkärl i läderhuden hjälper också ventilera, öppna (eller dilating) när kroppen behöver kyla och bromsande som kroppen kyls. Om blodkärl är skadade eller inte ihop sig, får kroppen en signal att börja producera värme som orsakar "rysningar" eller, i fråga om allvarliga skador, kan leda till chock.

Riskfaktorer

Skin isolerar och ventilerar men den skyddar även genom att stoppa bakterier och vissa virus som kan orsaka allvarliga komplikationer om de tillåts komma in våra kroppar. Vid varje givet tillfälle, är vår hud täckt med stafylokocker, streptokocker och hundratals andra patogener som kan orsaka allvarlig, även dödlig, infektioner om det tillåts inne i kroppen. Bakterier skjul som epidermis regenererar. Frekvent handtvätt och god hygien är de bästa sätten att hjälpa vår hud i sitt defensiva jobb.

Fördelar

överhuden ger en tvåvägskommunikation, vilket gör att D-vitamin och andra nyttiga ämnen för att migrera inåt genom transdermal absorption. Denna förmåga tillåter oss att använda på huden för leverans av vissa läkemedel direkt i blodet, förbi matsmältningssystemet som kan drabbas av negativa biverkningar.

Missuppfattningar

hudtyper bestämdes av historiska miljöfaktorer. Olja i huden skyddar mot hårda klimat. Melanin, som produceras i celler längs botten av den epidermala skikt, skyddar mot direkt strålar solen. Mindre melanin produceras i nordliga breddgrader där solljuset, som behövs för vitamin D, är knapp. Hudtyp berättar mycket om den miljö där en persons förfäder kan ha levt men lite eller ingenting om personen själv. Shifting klimat, tekniska framsteg (som centralvärme) och migration av befolkningen har blandat ihop hudtyper till en punkt som försöker säga något om en person genom sin hudtyp är som den gamla läran om FRENOLOGI-en rolig men irrelevant spel.

Previous:nothing Next:hur påverkar rökning muskelsystemet?

Relaterade artiklar


 • hur bli gravid!
 • hur man ser ung och lever längre (den hemliga vägen)
 • hur du kan hjälpa ditt barn sova hela natten
 • hur man kan öka mental uthållighet
 • Hur du tar ansvar för din personliga stress
 • hur man ska äta för en frisk prostata
 • Hur du tar försiktighetsåtgärder när du använder läkemedel
 • hur man väljer en miljövänlig luftrenare
 • hur man gör veganska bugg myggmedel
 • hur man köper kontakter på nätet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com