om löss

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-06-18
Löss är små parasiter som lever på huvudet av en mänsklig värd. Vem som helst kan få löss. Det är en mycket smittsam skick, och insekterna kan lätt överföras av nära kontakt eller genom spridning av personliga saker. Barn är ofta känsliga, eftersom de är i nära kontakt med många andra barn i skolan och dagis inställningar

Funktioner

Löss är synliga för blotta ögat, även om de kan vara svåra att upptäcka i tjockt hår. De kan verka gråbrun eller ljusbrun. Löss kan ordentligt fästa i håret och är inte lätta att ta bort. De fäster oftast nära hårstrået. Den gnetter (ägg) är klara eller glänsande. Äggen fastnar på håret, vilket gör dem svåra att dra loss. Äggen kläcks i ca 1 vecka och når vuxen ålder ca 7 till 10 dagar efter kläckning. Löss äta upp av blodet från hårbotten. De kan bara leva på som värd för en kort tid, cirka 3 dagar.

Identifiering

intensiv klåda i hårbotten är det viktigaste varningssignal om att löss kan finnas. Föräldrar kan märka småbarn klia på sina huvuden. Närmare granskning av hårbotten och hår (särskilt runt nacken och bakom öronen) kan avslöja en lus eller gnetter.

Funktion

Använd ett läkemedel schampo för att döda alla levande löss och ägg. Medicinering kan förskrivas av en läkare. Over-the-counter preparat kan även köpas på apotek och varuhus. Följ anvisningarna, och upprepa processen igen 7 till 10 dagar senare för att döda eventuella löss som kan ha kläckts under tiden.

Effekter

När håret har behandlats med det medicinska schampo måste nits tas bort från håret. Detta görs bäst med en luskam. Luskam oftast kommer i ett paket med schampo, men kan också köpas separat. Det finns även geler tillgängliga som kan tillämpas på håret för att lossa nits och göra dem lättare att kamma ut. Kamma håret flera gånger för att se till att avskaffa alla gnetter.

Tidsplan

Alla lakan, handdukar och kläder som kan ha smittats skall tvättas i varmt vatten. Ställ in tvättmaskin och torktumlare på de hetaste inställningar. Poster som inte kan tvättas i maskin bör placeras i lufttäta plastpåsar och lämnade förseglade under två veckor för att vara säker inga nya ägg har kläckts och att avsluta livscykeln för någon överlevande löss. Var noga med att dammsuga alla mattor. Kammar och borstar ska blötläggas i en lösning av varmt vatten och läkemedel schampo.

Betydelse

Lär barn att inte dela personliga saker såsom kammar, borstar eller kläder. Det är också viktigt att lära barn att få löss inte betyder en person är smutsig. Barn bör vara medvetna om att alla kan få löss. Förklara att de inte skulle må dåligt om de får löss, och de bör heller inte göra narr av andra barn som råkar få löss.

Previous:nothing Next:Hur röntgen arbete?

Relaterade artiklar


 • naturliga sätt att förmå labor
 • hur man kan förebygga fetma hos barn
 • hur man bär dubbelslipade glasögon recept säkerhet
 • hur man fixar sitt liv
 • hur man hanterar ett dödsfall i familjen: vad göra när din mamma eller pappa eller någon annan familjemedlem dör
 • hur du tar bort gör upp
 • hur man identifierar tecken på Reyes syndrom
 • hur man kan bli av möss i ditt hem
 • hur de ska hålla rökfri
 • hur man kan vara smart och inte en sol kanin
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com