om minnet bildas i hjärnan

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-06-22
Minne formation är baserad på den process av neuron överföring, som aktiveras av stimuli från omgivningen. De uppgifter du får för din miljö är processer på bråkdelen av en sekund och sedan uppgifterna antingen förvaras i kort eller lång sikt minne. All information inte kan dock erinras, viss information lämnas i det undermedvetna, där det inte är tillgänglig. Annan information lagras för livet, och vissa stimuli kan utlösa en oavsiktlig minne som svar på stimuli.

Funktion

Minnen bygger på flera processer, som står för kort sikt, lång sikt och sensoriska minnen. De processer som används koda information som den tas emot, lagra informationen och göra den tillgänglig för hämtning vid vilken senare tidpunkt. Möjligheten att hämta information beror på var det lagras i minnet, dock. Det kortsiktiga minnet lagrar information som omedelbart återkallas för bara en halv minut, medan minnen som är lagrade i långtidsminnet bank lagras på obestämd tid.
Trots minne låter som ett abstrakt begrepp, är den mänskliga hjärnan kan lagra varje sinnesupplevelse nästan omedelbart med neuron transmissioner, även om vi kanske inte kan komma ihåg dessa erfarenheter senare. Minnen som finns lagrade i det undermedvetna delen av hjärnan inte är tillgängliga, till skillnad från minnen som är lagrade i kort och lång sikt minne.

Typ

Kort och lång sikt minnen är de viktigaste typer av minne när du är med hänvisning till praktiska tillämpningar. Till exempel förmågan att komma ihåg ett telefonnummer medan du leta efter en penna för att skriva antalet ner faller i korttidsminnet. När du har skrivit numret ner, kan du "glömma" nummer tills du behöva den igen. Om det är ett telefonnummer som du använder dagligen, kommer det att lagras i långtidsminne efter en dag eller två.
Långtidsminne fungerar annorlunda än korttidsminne. Långsiktiga minnen kan vara lite svårare att komma åt, men de kan finnas kvar under loppet av en livstid. Långtidsminne bildning kräver mening och upprepning. Till exempel, om du kallade din mamma varje dag medan du var i college, kommer du ihåg att antalet länge efter att hon har flyttat eller har ett nytt nummer.

Funktioner

Varje typ av minne lagras i en viss del av hjärnan. Korttidsboende minnen lagras i frontalloben, där de kan överföras till långtidsminnet genom hippocampus, som är placerad långt bak i hjärnan.
Forskarna tror att bildandet av långtidsminne är resultatet av en överföring av nervceller, som arbetar medan du sover. Korttidsboende minnen omvandlas till lång sikt minnen över tiden, vanligen genom repetition. Nya erfarenheter kan också åtagit sig långtidsminne relativt lätt, vilket kan information som är meningsfullt för dig personligen.
Minnen är, enkelt uttryckt, aktiveras av vissa neurala reaktioner på sensorisk information från omvärlden. Till exempel kan doften av kanel påminna dig om julen. I det här exemplet, är lukten av kanel aktivator som orsakar en oavsiktlig aktivering av nervceller som lagrar minnen, och därför påminner dig om julen.

Funktioner

Minnet är ofta en av de främsta försvar mot fientliga miljöer. Konvertera kort sikt och lång sikt minne kan du klara testerna, minns ljudet av en skallerorm, och även vet var du bor och din make telefonnummer. Olika typer av aminosyror, som Omega-3 fettsyror, är essentiella för korrekt hjärnfunktion och minne bildning.
Hormoner spelar också en roll i minnet formation. Även om deras exakta funktion i minnet bildning inte är känt, höga nivåer av östrogen hos honor förbättra minnet. Andra hormoner, som de som frigörs när du är stressad, negativa effekter på minne bildning i både män och kvinnor, vilket gör det svårare att komma ihåg även relativt enkla nytt material.

Betydelse

Minne bildning tillåter människor att utveckla komplexa betydelser och relationer med omgivningen och andra i denna miljö. Minnet är inte bara begränsat till fakta och siffror, dock. Du kan minnas dofter, smaker och även känslan av de saker du stöter på.
Vi har även möjlighet att ha kontinuerlig minne bildningen genom att fästa mening sensoriska upplevelser. Minnen är byggda på varandra, med hjälp av inbördes mening och betydelse som bildar specifika minnen och åsikter om saker i vår miljö. Till exempel kategoriserar vårt minne saker i termer av likhet och olikhet, t. ex. äpplen och apelsiner. Vi minns både som en särskild typ av mat, under de breda kategorier av livsmedel och frukt.
Allt minne bildning är byggt på detta hierarkiska sätt, baserat på vikten av information, vilket innebär att vi fäster vid informationen och hur ofta vi upplever i sensoriska egenskaper hos informationen.

Riskfaktorer

Om ett av de områden av hjärnan som styr minnesfunktionerna är skadad, till exempel pannloben, då kommer minnet bildas försämras. Det är möjligt att ha endast korttidsminne, eller att endast långsiktiga uppgifter. Tillstånd som Alzheimers sjukdom påverkar minnet, liksom.
I sjukdomar som Alzheimers, erfarenheter hela hjärnan en förfaller i bildandet och neural lösningar på frågor om minne. Denna degeneration anses vara oåterkallelig, liksom hjärnskador som permanent effekt minne formation.
Andra skador kan orsaka minnesförlust, vilket kan vara kort-eller långsiktigt beroende på var i hjärnan skadan och dess svårighetsgrad.

Previous:nothing Next:Hur reproducera virus?

Relaterade artiklar


 • hur man hanterar trakeit
 • hur man kan hantera fetma
 • hur man ska leva länge
 • hur man kan hjälpa en ammas vikt baby vinna
 • hur man bestämmer surhetsgraden i kroppen
 • hur man vet om du har CA-MRSA
 • hur man kan bli av med löss
 • hur man byter till ekologiska livsmedel
 • hur du startar din dag
 • hur ska skyddas från blyförgiftning
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com