om tånaglar

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-06-28
Finger-och tånaglar är primater svar på klor. De hårda, platta struktur naglar ger bättre grepp och känslighet genom att stödja tips av fingrar och tår. Tånaglar är otroligt segt så de ger ett visst skydd till ändarna på tårna

Funktioner

tånaglar är porös struktur gjorda av proteinet keratin. Keratin celler bildas i matrisen, som ligger under huden vid basen av nagelplattan som kallas den proximala luckan. Matrisen är ansvarig för att bestämma form och tjocklek nageln. Huden under nagelplattan kallas nagelbädden. Nagelbanden eller eponychium, som har sitt ursprung i den proximala gånger, skyddar matris från smittan genom att försegla den bort från den yttre miljön. Det halvmåne formad lunula att fronter proximala vika representerar den del av nageln rot som sträcker sig in i nagelbädden. Tånaglar växa 2 till 3 mm per månad. Det tar i genomsnitt 12 till 18 månader att återföds ständigt en tånagel.

Förebyggande /Lösning

Håll dina tånaglar ren, torr och väl klippta. Du bör klippa dem rakt över för att undvika en inåtväxande spik. Om dina tånaglar är särskilt tjocka, prova att blötlägga dem i varmt saltvatten för 5 eller 10 minuter och sedan tillämpa en lotion som urea eller mjölksyra grädde för att mjuka upp dem innan trimning. Använd alltid skor med tillräckligt utrymme för tårna och tånaglar. Var noga med verktyg som används för att trimma och ta hand om dina tånaglar är sanitära. Många salonger använder nu produkter som gel eller kräm nagelband removers snarare än nagelband sax.

Överväganden

inåtväxta tånaglar, ett vanligt problem kan uppstå om dina tånaglar inte är ordentligt klipp (dvs rakt över) eller skorna är för trånga. Tånagel böjer sig nedåt under huden på den laterala veck. Om du får en ingrown spik, måste du se en specialist. Försök INTE att "gräva ut det" själv. Du kan hamna med en allvarlig infektion.

Överväganden

De flesta infektioner som plågar den tånaglar är svamp, den vanligaste av dessa är dermatofyter och jäst. Ibland kan man bli av med denna typ av infektion med en aktuell antimykotika, de brukar kräva någon form av muntlig receptbelagda läkemedel. Trots att det är en ärftlig benägenhet för svampinfektioner, dessa förekommer sällan hos barn.

Bakterier kan också vara en källa till en tånagel infektion, som yttrar sig som rodnad, svullnad och smärta runt hudveck. Dessa infektioner följer vanligtvis någon form av skada eller trauma på nageln, men kan också bero på överexponering för vatten eller kemikalier.

Varning

Tånaglar kan också vara förebud om en rad sjukdomar, bland annat lung-eller njursjukdom , psoriasis eller andra bindväv, dålig kost eller läkemedel reaktion. Om färgen eller formen på din tånagel ändringar eller om du ser vita eller svarta linjer, bucklor eller åsar på dina tånaglar, kontakta din läkare.

Previous:nothing Next:om diagnostik Sonographers

Relaterade artiklar


 • hur de ska hålla rökfri
 • hur att upprätthålla en god hygien
 • hur man ska behandla icke nedstigen testikel
 • hur man köper feminina produkter utan att vara generad
 • hur man undervisar dina barn sunda matvanor - 4 enkla substitut
 • hur man håller aktiv inomhus under vintermånaderna
 • hur man kan hantera postpartum ryggvärk
 • hur man läka en muskel tår
 • hur man hanterar en panikattack
 • hur man köper fertilitet piller
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com