om toxisk chock syndrom

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-06-13
Toxic shock syndrome (TSS) kan påverka hela kroppen. Det orsakas av en bakteriell infektion och är mycket sällsynt. Toxisk chock syndrom i allmänhet förknippas med tampong användning hos kvinnor, kan dock barn och män också diagnostiseras med det. För kvinnor vid sidan av tamponger kan TSS också orsakas av preventivmedel svamp och mellangärde

Identification

Identifiera symptom på toxisk chock syndrom är knytnäve steg i att ha den diagnosen ordentligt och behandlas. Symtomen omfattar en blodtrycksfall, hög feber, utslag och varje känsla av total sjukdom. Det kan också orsaka en röd färg för att vara närvarande i ögonen, vagina och hals. När smittad, kan det vara ett par dagar innan någon av dessa symptom.

Missuppfattningar

Tampon användning har länge fått skulden för många toxisk chock fall kan dock denna sjukdom ha andra orsaker också. Kvinnor som nyligen fött barn löper risk att utveckla toxisk chock syndrom. Det har också visat sig ha orsakats av hudinfektioner, brännskador och skärsår. Ungefär hälften av alla TSS fall är kopplade till en kvinnlig menstruationscykel, medan den andra hälften med andra orsaker.

Riskfaktorer

Menstruerande honor är i riskzonen för toxisk chock syndrom, speciellt om tamponger används under cykeln. På grund av andra orsaker till toxisk chock syndrom, män och barn är i riskzonen. Alla som upplever utslag eller kvinna som använder tamponger eller nyligen har fött barn bör vara medvetna om vad symtomen är.

Betydelse

Kontakta läkare om TSS är misstänkt eller om någon av de symptom är närvarande. Toxisk chock syndrom kräver vanligtvis ett par dagar på sjukhuset, men är mycket behandlingsbar. Hälso-och sjukvårdspersonal kommer att behandla TSS med vätska och antibiotika. Immunglobuliner används också. Komma rätt behandling så snabbt som möjligt kan kraftigt minska komplikationer.

Fakta

toxisk chock syndrom är mycket förebyggas. Menstruerande kvinnor kan minska sin risk genom att använda bindor så mycket som möjligt, istället för tamponger. Eftersom de bakterier som orsakar TSS sker på smutsiga händer, regelbunden handtvätt, speciellt efter att ha använt toaletten, bör praktiseras av män och kvinnor. Hudsår kan också hamnen bakterien för TSS. Sår ska hållas rena och förband för att minska risken för spridning av sjukdomen.

Previous:nothing Next:om juridiska biträden

Relaterade artiklar


 • behandla en kall under graviditeten
 • hur till återvinna efter förlossningen
 • Hur påverkar stress hälsan?
 • hur vi kan skydda mot influensa
 • hur man kan förstå vilka typer av störningar barndomen sömn
 • hur man förebygger en baksmälla
 • hur man ska leva med fibromyalgi
 • hur du gör din egen ekologiska blöja grädde
 • hur man väljer en ortos
 • att bota manlig svampinfektion - jäst infektion hos män - behandla manliga svampinfektion
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com