om ultraljud

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-06-16
Sonography använder i en rad medicinska tillämpningar. Genom tillämpning av ultraljudsteknik, Sonographers kan få en bild av de inre organen hos en patient utan några påträngande förfaranden. Sonography har använts för att platsen tumörer, skrubbsår i olika vävnader och används ofta för att kontrollera om utvecklingen av fostret hos gravida kvinnor. Sonography beror på frekvensen av ljud som är för höga för det mänskliga örat att uppfatta, och utbudet av frekvenser har en direkt inverkan på kvaliteten på bilden ett ultraljud maskin plockar upp.

Historia

Idén att använda ultraljud energi inom det medicinska området, vilket i slutändan ledde till att bruket av ultraljud, spelades runt med varje sedan slutet av 1930-talet och början 1940-talet. Det var första användas som sådana i USA Naval Medical Research Institute av Dr George Ludwig. Tekniken rapporterades och testats ytterligare i Sverige av Inge Edler och Carl Hellmuth Hertz. År 1953 uppnådde duon den första lyckade mätningen av hjärtats aktivitet med hjälp av ultraljud. Samtidigt var ultraljud teknik som förekom och forskat i Skottland. Professor Ian Donald publicerade en av de viktigaste medicinska papper i medicinsk bildbehandling området 1958 på att upptäcka onormala kroppen massorna genom ultraljud. Hans forskning fortsatte in på 1960-talet att fokusera på fosterutvecklingen. Forskning förgrenat sig därifrån för att få ultraljud till om det är inom det medicinska området i dag.

Fördelar

Sonography har ett antal medicinska fördelar knutna till den. För en, är det en smärtfri procedur som erbjuder medicinsk tjänstemän ett överflöd av information. De kan använda den för att upptäcka avvikelser som kan vara relaterat till ett antal sjukdomar, och också för att upptäcka vätska uppbyggd i kroppen och mäta det. Dessutom hjälper ultraljud läkare undersöka tillväxten och hälsan hos fostret hos gravida kvinnor utan att skada den.

Riskfaktorer

Även om ultraljud anses vara ett säkert sätt att få bilder av inre organ och funktioner kroppen, det finns vissa risker och biverkningar som har observerats. Studier som utförts på möss vid Yale University har visat att långvarig exponering för ultraljud som används i sonography har orsakat avvikelser i nervceller. Medan de flesta medicinska tjänstemän är överens om att detta kan vara bara en liten risk, är det allmänt känt att det inte har varit tillräckligt studier tittar på detta.

Typ

Det finns fyra typer, eller lägen, av ultraljud som används i ultraljud. Den första är A-läge, vilket är enkelt i det diagram ekon av högfrekvent ljud i kroppen på ett diagram för att avslöja djup. Det används också för att kartlägga specifika saker i kroppen, till exempel tumörer. B-mode ultraljud är lite mer komplicerat och skapar en tvådimensionell bild på ultraljud skärmen. M-mode använder sig av snabba B-mode skannar och sammanställer dem för att skapa en bild som är i rörelse. Slutligen använder Doppler läge Dopplereffekten för att skapa rörelse, riktning och en tredimensionell bild.

Fakta

Sonography använder sig av en maskin som har en datorskärm kopplad till en sond som har en eller mer akustisk givare. En päls av gelé appliceras på det område av huden nära där en skanning kommer att göras. Detta hjälper ultraljudsvågorna underlätta resandet i kroppen. Givarna skickar pulser av ljud i kroppen, vilket reflekteras från föremål av olika densitet. Denna reflektion noteras som ett eko, och den tid det tar för ett eko att nå givare mäts och från djupet av objektet kan fastställas. Dessa ekon läggs samman till en bild av varierande kvalitet, beroende på läge och varaktighet ultraljud pulser.

Previous:nothing Next:om fastställande av kön ett barn

Relaterade artiklar


 • hur man får bättre sömn
 • Hur man vet om du är gravid med tvillingar
 • hur man installerar en trapphiss
 • hur man väljer all-inclusive resorts nudist
 • hur man behandlar en bränd tunga
 • hur man förbereder för en influensa skott
 • hur man hittar glutenfria livsmedel för celiaki
 • Hur påverkar stress hälsan?
 • Hur får man en god natts sömn
 • hur man kan behandla intrahepatisk kolestas av graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com